Mts Antwerpia ‘under construction’

0

Wanneer de zaakvoerder van Effekt BVBA het aanbod voor een 8000-tonner krijgt op een party, is de eerste meter ‘kiel’ voor de Antwerpia gelegd. Overleg volgt. Familie wordt geïnformeerd. De dag erop loopt de calculator warm, worden de bank en RensenDriessen BV geraadpleegd. Die weet een werf in Polen voor het bouwen van een 135-meter-casco en bij Dolderman is er plek voor afbouw. De naam wordt Antwerpia, en dat is ook nog eens de Poolse vertaling voor de stad aan de Schelde. De tijd loopt, Lloyds heeft de tekening gekeurd, het staal wordt besteld…

Sinds de vier kolossale wijzerborden in 1626 op de Dordtse Dom werden aangebracht, heeft de tijd niet stilgestaan. Eeuwen heeft de kerktoren het silhouet van Hollands oudste stad bepaald maar hij wedijvert reeds decennialang met hetgeen er bij Dolderman voor de wal ligt.

Vanuit containertransport en duwvaart bracht de firma tien jaar geleden de eerste tanker in de vaart. “Inmiddels is dit het vierde schip dat bij Dolderman wordt afgebouwd. Dolderman is professioneel; installeren loopt hier gesmeerd; je werkt hier met plezier! Tijdens de afbouw zijn we hier wekelijks. Effekt BVBA is de firma voor dit schip.”

Voldoende medewerkers? “Personeel wordt geregeld, vooral Roemeense matrozen. Zijn we content mee. Belgische varenslieden zijn er onvoldoende; nieuwe aanwas is er nauwelijks. Van een geschikte opleiding in België die op onze huidige praktijk aansluit, is geen sprake. Kapiteins en stuurlieden zijn meestal Belgen. Zelf hebben we gevaren; indien nodig stappen we aan boord.”

RensenDriessen in-house team

RensenDriessen Shipbuilding liet het casco bouwen op een vertrouwde werf in Polen en leverde de Antwerpia compleet aan Effekt. Het resultaat van een wederom prettige samenwerking, geheel in lijn met eerdere projecten.

Het cascogewicht is 1.650 ton, de inhoud 9.000 m3. De Scheldehuid is aanvaringsproof en maakt twaalf centertanks van elk 750 m3 inhoud mogelijk. Het middenschip is in vergelijking met de gebruikelijke zij- en vlakconstructie een aanzienlijk lichtere constructie, hetgeen ook het draagvermogen ten goede komt. Met twaalf Marflex-pompen in combinatie met het tot op de millimeter uitgelijnd leidingsysteem van RuGoTech functioneert het pompbedrijf uitstekend.

Het zijn technisch en praktisch doorontwikkelde schepen van het RensenDriessen in-house team. Opdrachtgevers vertalen bij ieder schip hun praktijk- en functieervaring in uitvoering en veiligheid voor een zo perfect mogelijk schip. De wetgever beoogt met het nieuwe ADN 2019, onder andere op het gebied van explosiebescherming en het koppelen van schip en terminal, de scheepvaart nog veiliger te maken.

Rondje Antwerpia

Langs de waterlijn tekent de zij zich af als een streep op een tekening. Spanten manifesteren zich nauwelijks; de stuiken zijn glad zonder slijptolsporen. Het trunkdek is strak; boeiing en dekhuis tonen uitstekend laswerk. Je weet dan al dat zo’n casco kwaliteit heeft.

Voortstuwing tweemaal 3512 Caterpillar. Van der Velden-stuurwerk. Hier en daar dubbel boeiingwerk waar bolderkasten strokend in staan. Van Wijk leverde twee kingsize spudpalen.

Een zorgvuldig en goed afgewerkt schip. Aan boord van deze ferme tanker ligt het accent vooral op praktisch duurzame equipment. Hoogendoorn Scheepsbetimmeringen realiseerde de verblijven.

Op excursie in de voormachinekamer registreren we onder andere twee Veth-Jet-boegschroeven. Werkina Werkendam heeft met hightech gezorgd dat het schip functioneert. GeMa Services uit Werkendam slaagde erin de Antwerpia vóór de open dag compleet en strak in de verf te zetten.

Terug in de Kampers-stuurhut tussen de houten meubel-chic van Hoogendoorn maakt het panorama rondom duidelijk dat de Antwerpia, wat je noemt, op koers ligt.

Op 27 februari heeft het mts Antwerpia succesvol proefgevaren.

tekst en foto’s: Johan de Witte

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.