Vanaf vandaag ziet de Nederlandse kustlijn er definitief anders uit. Na een signaal van Koningin Beatrix werd de zeewering van Maasvlakte 2 gesloten. Rond doodtij, toen de stroming minimaal was, is met groot materieel van aannemers Boskalis en Van Oord het gat in de elf kilometer lange zeewering gesloten.
Koningin Beatrix geflankeerd door Ronald Paul (links), directeur van de Projectorganisatie Maasvlakte 2 en HbR-president-directeur Hans Smits. (foto Freek van Arkel)
“Na drieënhalf jaar hard werken is vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt”, zei Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. “De zeewering rond Maasvlakte 2 is gesloten en deze 2.000 hectare nieuw Nederland is nu goed beschermd tegen de zee.”
Haven is 20 procent groter
Eind 2008 startte Havenbedrijf Rotterdam met de aanleg van Maasvlakte 2, het landwinningproject in de Noordzee voor de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. De aanleg van het nieuwe havengebied ligt op schema en in 2014 worden de eerste containerterminals operationeel.
De kaart van Nederland komt er door dit project anders uit te zien. De Rotterdamse haven wordt 20 procent groter, Nederland wordt 2.000 hectare groter en de kustlijn ligt zo’n 3,5 kilomter verder in zee.
Zeewering
Die nieuwe kustlijn nadert nu zijn voltooiing. De afgelopen jaren is deze van twee kanten gebouwd. Aan de noordkant, langs de vaargeul naar de haven, is 3,5 kilometer harde zeewering aangelegd.
Aan de zuidkant is een zachte zeewering van 7,5 kilometer lengte, opgebouwd uit strand met 14 meter hoog duin. Aan de zuidzijde is het strand 100 meter breder gemaakt zodat strandgangers ook bij vloed een mooi breed strand hebben.
Sluiting
De sleephopperzuigers Prins der Nederlanden en Vox Máxima en de snijkopzuiger Edax hebben sinds half juni de laatste 10 miljoen kuub zand naar het ontbrekende stuk zeewering tussen zand- en stenig duin gebracht. Vandaag werkten de drie zuigers samen om het noordelijke en zuidelijke deel van de buitencontour met elkaar te verbinden.
Deze eerste grote zandsluiting sinds de bouw van de Philipsdam 25 jaar geleden, is een sterk staaltje van de waterbouwers Boskalis en Van Oord, verenigd in PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte).
Hollands Glorie
De aanleg van Maasvlakte 2 is een stukje Hollands Glorie. De twee grote Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord hebben in korte tijd dit nieuwe land aangelegd. Met dit nieuwe gebied kan de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven naar verwachting zeker de komende 20 tot 25 jaar blijven groeien.