- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLimburgse havens verlengen samenwerking

Limburgse havens verlengen samenwerking

- Advertentie -

Delen

De tien Limburgse binnenhavens, de provincie, ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg en Rijkswaterstaat Zuid-Nederland hebben hun samenwerking binnen Blueports Limburg verlengd tot 2021.

De binnenhavens aan de Maas zijn beter met elkaar gaan samenwerken in de periode 2011-2018, constateren de partijen, en de investeringen van in totaal enkele tientallen miljoenen euro’s aan onderhoud en aanleg van nieuwe kades hebben hun geld opgeleverd.

De komende vier jaar gaan de havens intensiever samenwerken op het terrein van digitalisering, met de provincie Limburg als kartrekker. Men wil sneller inspelen op landelijke ontwikkelingen. De Provincie Limburg neemt het initiatief, omdat logistiek benoemd is tot prioriteit nummer 1 in het economisch beleid.

“In Limburg is nog volop ruimte voor nieuwe logistieke bedrijven”, zei Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur. “En onze havens hebben heel goede verbindingen met de snelwegen, het spoor en het vliegveld Maastricht-Aachen.”

 

7 x 24 uur bediening

In de nieuwe overeenkomst wordt aandacht gevraagd voor de knelpunten op de vaarwegen en de toegankelijkheid van de havens. Speciaal voor de haven van Roermond. Het provinciebestuur stelt onderzoeken in naar bakkenplaatsen op de vaarweg en naar de mogelijkheden voor 7 x 24 uur bediening op de kanalen in Limburg. Op deze infrastructurele aandachtspunten werkt de provincie Limburg intensief samen met Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.

In de komende jaren worden de contacten met de zeehavens Rotterdam en Antwerpen verder uitgediept. In het buitenland gaat men samenwerken met de grootste binnenhavens van Europa: Duisburg en Luik. Maar ook de binnenhavens in Noord-Brabant en Gelderland worden niet vergeten. Blueports Limburg gaat inzetten op betere scheepsregistratie en uniforme inning van havengelden. In samenwerking met de gemeenten wil Limburg wifi verbindingen realiseren in de havens.

 

Groen alternatief

Gedeputeerde Twan Beurskens is blij met de voortzetting van de samenwerking. Door deze samenwerking ziet hij mogelijkheden voor de modal shift: “Onze binnenhavens zijn een geweldig groen alternatief voor het wegtransport.”

De tien haven van Blueports Limburg hebben een totale oppervlakte van 1.445 hectare. Er werken 5.300 mensen. De Limburgse havens draaien een jaarlijkse omzet van 600 miljoen euro.

tekst: Noud van der Zee

 

Blueports Limburg

·       Gennep
·       Venray
·       Venlo
·       Leudal
·       Roermond
·       Maasgouw
·       Sittard-Geleen
·       Stein
·       Weert
·       Maastricht

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -