- Advertentie -
- Advertentie -

Likes

- Advertentie -

Delen

Er zijn meer mensen dan ooit tevoren op onze aardbol en dat record wordt elke dag gebroken. Frappant is dat de wereld in 2018 een dorp is, waarin iedereen iedereen kan bereiken. We danken dit aan de Steve Jobsen en Mark Zuckerbergs van deze wereld. Die leveren de technieken en de toepassingen waardoor de communicatie tussen mensen handelswaar is geworden. Dat kun je een groot voordeel noemen.

Omdat het economisch aantrekkelijk is, worden er miljarden in onderzoek gestoken om het nog beter, nog sneller, nog toegankelijker te maken. En nog winstgevender. We krijgen allemaal de beschikking over steeds mooiere spullen waar we meer mee kunnen. Een vicieuze win-wincirkel.

Was het maar waar. In ruwweg twintig jaar tijd zijn een paar producenten wereldwijde monopolisten geworden, (een stuk) machtiger dan menige natie is. En landen worden zwakker, doordat iedereen met zijn smartphone via de sociale media een regering aan het kruis kan nagelen. Wat een vrijheid. Ieder land wil die techbedrijven – zoals ze liefkozend worden genoemd – binnen zijn grenzen lokken en daarom worden ze als het even kan in de fiscale watten gelegd.

Het is echt een giller dat als bedrijven in de binnenvaart samen willen vervoeren, ze gezamenlijk niet meer dan 500.000 ton laadvermogen mogen hebben, omdat ze anders te veel marktmacht zouden krijgen. Gek dat in een zichzelf als rechtvaardig bestempelende samenleving je naarmate je meer (financieel) succes behaalt, je steeds minder aan de regels hoeft te houden. Afgezien van deze opzichtige rechtsongelijkheid, blijken de techbedrijven zo gulzig dat ze gretig informatie verzamelen van iedereen die gebruik maakt van hun diensten.

Vorige week werd Facebook een slordige 51 miljard minder waard toen bleek dat het bedrijf de profielen van 50 miljoen (Amerikaanse) gebruikers had verkocht aan Cambridge Analytica, dat het op zijn beurt verkocht aan de Trump-campagne.

Hoe kan Facebook jou leren kennen? Heel simpel: aan de hand van 10 ‘likes’ kent FB jou beter dan je collega’s, 150 ‘likes’ en FB weet meer over je dan je familie. Na 300 ‘likes’ kent Mark Zuckenberg jou beter dan je vrouw of man.

Als je zomaar je account op Facebook opzegt, spoel je het kind met het badwater weg. Maar het kan geen kwaad je ervan bewust te zijn dat je jezelf bloot geeft bij wat je doet in de sociale media. Onthullingen over de handel in profielen aan politici en andere Big Brothers zijn natuurlijk voor ons allemaal een wake-up call. We schudden de naïeve blijdschap van de eerste twintig jaar internet van ons af en we maken er een sport van om uit de grijpgrage klauwen van de algoritmes te blijven. I like that.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -