Liefde voor de scheepvaart spat ervanaf in boek Jan Zwart

0

Op vrijdag 29 november is De Schipper en de Vader – Ervaringen op het water van een Zaanse jongen uitgekomen. Het autobiografisch boek van Jan Zwart bevat zijn belevenissen in de zee- en binnenvaart. Zwarts liefde voor schepen en het water voert de boventoon.

Het gaat niet goed met Jan, die thuis en op school problemen heeft, maar ontdekt dat het water hem trekt. Al vroeg kiest hij voor de zee. Aan boord komt hij in aanraking met onsympathieke matrozen en goede kapiteins. Hij verwerkt een ‘bijna-verdrinkingsdood’ (met een verrassende ontdekking zestig jaar later!), beleeft een serieuze ‘metoo- ervaring en een ongeluk met een sleepboot. Een vervelende reis op de Rijn en Main met een overspannen schipper eindigt als Jans vader hem van het schip af moet halen, niet zonder slag of stoot.

Zending

Jan Zwart is opgegroeid in Zaandam. Zijn jeugd stond in het teken van de scheepvaart. Daarna kwam hij bij de KLM terecht. In Zuid-Korea raakte hij diep onder de indruk van een zendeling. Hij werd zo oprichter van de Nederlandse tak van de Mission Aviation Fellowship (MAF).

Jan Zwart. (foto privécollectie)

Later richtte hij met zijn vrouw Roberta een andere zendingsorganisatie op en reisden zij naar vele landen om daar het zendingswerk te bemoedigen. Na zijn pensioen schreef Zwart

Ter gelegenheid van de viering van veertig jaar MAF-Nederland een boek over zijn avonturen in Zuid-Amerika. Jan is nog steeds actief bij MAF als vrijwilliger.

 

 

 

Fragment uit De Schipper en de Vader – Ervaringen op het water van een Zaanse jongen:

Op een dag racete ik weer over de Zuiddijk op weg naar de sleepboot, die al klaarlag om met de dekschuiten weg te varen. Toen ik de hele mikmak klaar zag liggen schrok ik enorm! Ik riep naar de schipper: “De balen liggen veel te hoog!”
Normaal lag elke dekschuit helemaal vol van voor naar achter, met drie lagen geperst-papier-balen op elkaar (van elke één kubieke meter ongeveer). Dit keer lagen deze platte schuiten naast elkaar en waren er vier lagen met balen op geladen.
Dat zag er volgens mij veel te hoog uit! Maar de schipper vond dat het wel kon. “Maak jij de kettingen achter maar los van de wal en koppel de dekschuiten stevig aan elkaar”, was de instructie van de schipper. Terwijl hij zei: “Ik denk dat het allemaal wel meevalt met die hoogte.” Ik hield mij mond, maar vanbinnen protesteerde ik, want ik was het niet met hem eens.
Achterop die dekschuiten gooide ik de walkettingen los. De ‘Jeltje’ begon direct met slepen, terwijl ik nog met het koppelen moest beginnen. Intussen was een snelle patrouilleboot van de Rijkspolitie te water, de ‘RP 51’, langs komen scheren en zag je behoorlijke golven met schuimkopjes aan komen rollen. We waren al een paar meter van de wal en de ‘Jeltje’ begon net lekker gas te geven, toen de eerste golf ons bereikte. De dekschuiten begonnen te deinen en ineens schoot de achterste ketting, die nog niet vast zat, uit mijn handen.
De dekschuiten weken uit elkaar en begonnen gevaarlijk naar elkaar over te hellen. De linker schuit helde naar rechts en de rechter naar links. Met kracht duwden ze zichzelf uit elkaar. De eerste balen vielen met een grote plons in het water en de dekschuit waarop ik zat, de linker, helde ineens fel over met een hoek van wel zeventig graden en kieperde bijna de hele lading papier naar rechts overboord. De rechter dekschuit deed dat precies andersom! Ik bedacht in een flits dat het hele zaakje weleens om zou kunnen slaan, met mij erbij!

De Schipper en de Vader – Ervaringen op het water van een Zaanse jongen is uitgegeven door Boekscout en kost 19,99 euro (inclusief verzending binnen Nederland en België). Bestellen kan op de website van de uitgeverij.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.