Sluizen Albertkanaal vanaf 2020 ook op zondag bediend

0
Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg en minister Lydie Peeters maakten de zondagsbediening bekend in de bediencentrale van sluis Godsheide bij Hasselt. (foto Noud van der Zee)

Vanaf 2 januari 2020 kunnen schepen ook op zondag over het Albertkanaal varen. Vanaf die datum worden de sluizen 24/7 bediend. De maatregel moet het Albertkanaal en de binnenvaart in Vlaanderen nog aantrekkelijker maken als alternatief voor de overvolle wegen.

“Een historisch besluit”, zo noemde gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg de maatregel. “Tot op heden kennen we geen structurele bediening op zon- en feestdagen. Onze sluizen worden bediend van zondagavond tien uur tot zaterdagavond tien uur. Schippers konden een aanvraag indienen om op zondag te mogen varen, als het economisch noodzakelijk was. Eén, twee of drie sluizen werden opengesteld en de gemaakte kosten moesten vergoed worden.”

Geen extra kosten

Het aantal aanvragen nam de laatste jaren toe, mede door de sterke groei van de containervaart. De druk werd steeds groter en het was duidelijk dat een structurele oplossing nodig was.

Chris Danckaerts: “Het draagvlak voor deze maatregel was onder de grootgebruikers, de verladers, groot: ruim 65 procent. Ook de havens van Antwerpen en Luik drongen aan op een openstelling op zondag. Onze raad van bestuur heeft besloten om vanaf 2 januari de zes sluizen van het Albertkanaal 24/7 te bedienen zonder hiervoor extra kosten te berekenen. Ook onze eigen medewerkers vroegen om een goede regeling en de vakbonden sloten zich daarbij aan.”

Vanuit economisch oogpunt wordt het Albertkanaal nog belangrijker voor de Antwerpse zeehaven als achterlandverbinding naar de Kempen, Limburg en de Luikse regio.

Versterkte concurrentiepositie

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De Vlaamse regering streeft naar zoveel mogelijk flexibiliteit, een gegarandeerde dienstverlening en een zondagsregeling op het Albertkanaal zoals we nu gaan bewerkstelligen.”

“De binnenvaartsector ondersteunen we maximaal in professionalisering en een versterkte concurrentiepositie ten aanzien van het vrachtvervoer op de weg. De uitbreiding van de bedieningstijden op het Albertkanaal zal de binnenvaart nog aantrekkelijker maken als groen, veilig en competitief alternatief.”

tekst en foto: Noud van der Zee

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.