- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLezing over Friese zeeheld Bartele Broer Bakker

Lezing over Friese zeeheld Bartele Broer Bakker

- Advertentie -

Delen

In Makkum wordt in het kader van ’75 jaar vrijheid’ onder meer aandacht besteed aan de maritieme historie. In de bibliotheek van Makkum worden drie lezingen gegeven. Op 3 april gaat het over de Friese zeeheld Bartele Broer Bakker.

Vele Makkummers zijn of waren verbonden met de zee en met de Koninklijke Marine. De organisatoren van de lezing hopen dat veel mensen komen kijken naar de tentoonstelling over deze Ondina-story.

Ondina

Bartele Broer Bakker was stuurman der koopvaardij. Maar in de Tweede Wereldoorlog was hij Luitenant ter Zee 2e klasse van speciale diensten der Koninklijke Marine. Hij was tweede stuurman op MS Ondina, een voormalige olietanker van Shell.

Bartele Broer Bakker kreeg zeer hoge onderscheidingen, zoals de Militaire Willlemsorde 4, het Distinghuised Service Cross, en vele andere medailles.

De Ondia was onderweg op de Indische Oceaan, toen het op 11 november 1942 werd aangevallen door Japanse oorlogsschepen. Het schip moest, bewapend met een enkel kanon (102 millimeter), samen met de mijnenveger Bengal van de Indonesische Marine de strijd aanbinden met de twee zwaarbewapende Japanse hulpkruisers, de Hokoku Maru en Aikoku Maru.

De twee weken durende tentoonstelling in de bibliotheek van Makkum (van 20 maart tot en met 3 april) wordt op vrijdagavond 3 april afgesloten met een lezing door Willem Geluk uit Steenwijk, eigenaar-beheerder van dit pop-up museum over de Ondina-story.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 3 april 2020
Plaats: Bibliotheek Makkum
Inloop: vanaf 19.00 uur, de lezing begint om 19.30 uur
Entree: 3 euro (bezoekers kunnen betalen in de zaal)

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens openingsuren van de bibliotheek, vanaf donderdag 20 maart.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -