Koningin bij eeuwfeest Loosdrechte watersporters

0

Zaterdag 23 juni heeft Koningin Beatrix vanaf haar schip De Groene Draeck de vlootschouw afgenomen op de Loosdrechtse Plassen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Watersport-Vereeniging Loosdrecht. Dat is de grootste watersportvereniging van Nederland.

Koningin Beatrix stond zelf aan het roer van de Groene Draeck. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

In de vlootschouw voeren eskaders van schepen waarmee leden van de KWVL regelmatig aan wedstrijden deelnemen. Met een stevige wind voeren de schepen langs de De Groene Draeck om een saluut te brengen, de jollen voorop. Ook de drie oude schouwen van de vereniging voeren mee, net als de regenboog Oranje, die prins Willem Alexander en prinses Maxima cadeau kregen bij hun huwelijk.
Na de vlootschouw doopte de Koningin een trimaran: het ging om de Vereenigd, die de KWVL aanbood aan de gehandicapte zeilers van SailWise.

Ruim 2.300 leden

De oprichtingsvergadering van de Koninklijke Watersport-Vereeniging Loosdrecht werd gehouden op 10 april 1912. Na de aankoop van een terrein aan de Loosdrechtsedijk hadden zich eind 1912 ruim 150 leden aangemeld. De vloot bestond destijds uit drie wherry’s. Al snel volgden zeilschepen en werden wedstrijden uitgeschreven.
Na de Tweede Wereldoorlog maakte de KWVL een nieuw bloeiperiode mee. In 1962, toen de vereniging vijftig jaar bestond, telde zij 1.252 leden. De daarop volgende vijftig jaar groeide de KWVL dankzij de inzet van vele vrijwilligers uit tot wat zij op dit moment is, met ruim 2.300 leden de grootste watersportvereniging van het land. Daarvan was ongeveer de helft aanwezig bij de vlootshow op zaterdag 23 juni.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.