- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKNRM voer meer dan 2500 keer uit

KNRM voer meer dan 2500 keer uit

- Advertentie -

Delen

2022 was voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een druk en heftig jaar. De reddingboten voeren 2.524 keer uit voor hulpvragen. Dat was 10 procent meer dan het jaar ervoor, maar 20 procent minder dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Het was ook een heftig jaar door een aantal reddingacties met fatale afloop.

Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week en onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Ze brachten in 2022 meer dan 4.000 personen en 155 dieren veilig aan wal. Ook de KNRM Lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden hadden met 843 hulpverleningen een drukke zomer. Naast het verlenen van eerste hulp, redden de lifeguards tijdens 31 acties 49 personen.

Telefonische hulp

Het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) zag dit jaar het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toenemen tot meer dan 1.000. Het lukte de vrijwillige KNRM-operators dit jaar weer meer vragen op afstand telefonisch of met hulp van derden af te handelen. Daardoor hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen voor niet-spoedeisende hulp. Met een speciale watersportcampagne informeerde de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en vooral hoe ze te voorkomen.

De artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn voor medische vragen, gaven vorig jaar 936 adviezen aan zeevarenden over de hele wereld. Deze adviezen gaan over het behandelen van zieke bemanningsleden en zijn soms levensreddend. Zoals elk jaar komen de meeste adviesverzoeken van de beroepsvaart.

Reddingen om nooit te vergeten

Ieder jaar zijn er acties die extra indruk maken of net even anders zijn. Afgelopen jaar was er een aantal reddingacties met fatale afloop en veel impact; een kano-ongeluk op het Veluwemeer, twee vliegtuigcrashes bij Hoek van Holland en op het Zwarte Meer, twee ongelukken op charterschepen op de Waddenzee en de aanvaring tussen een snelle veerboot en een watertaxi waarbij vier mensen om het leven kwamen.

Daartegenover stonden ook veel reddingen die relatief goed afliepen en waarbij KNRM’ers erger wisten te voorkomen. Zo redden ze vier zeilers uit de Noordzee na het kapseizen van hun jacht, werden zwemmers uit muistromen gered en hielp de KNRM mee met de intensieve reddingactie van het vrachtschip Julietta D. Een andere bijzondere actie was de stranding van een orka bij Cadzand.

De eerste reddingboot uit de 11 meter lange Van Wijk-klasse, de Riet en Jan van Wijk, kwam afgelopen jaar in de vaart. (foto KNRM / Flying Focus)

Donateurs

In 2022 zette de KNRM belangrijke stappen in haar vlootvernieuwing. De eerste reddingboot uit de 11 meter lange Van Wijk-klasse, de Riet en Jan van Wijk, kwam in de vaart. Dit jaar start de bouw van de volgende zeven Van Wijks. Naar verwachting ligt komende zomer de nieuwe 7,5 meter RIB, Chaterina D, in het water voor de eerste proefvaarten.

Deze vlootvernieuwing is mogelijk dankzij de steun van sponsors en erflaters. De KNRM is als goed doel volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsors en erflaters. Ruim 129.000 trouwe donateurs, de redders aan de wal, steunen de KNRM financieel. Hun bijdrages maken het mogelijk dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat om uit te varen en mensen en dieren in nood op het water te redden.

‘Redders op zee’

Afgelopen jaar heeft Nederland een blik achter de schermen van het reddingswerk gekregen door de zesdelige tv-serie ‘Redders op zee’. De serie is goed bekeken met gemiddeld 750.000 kijkers per aflevering en genomineerd voor de Gouden Televizierring. De bijzondere verhalen van redders en geredden laten zien hoe belangrijk het werk van de KNRM is, al bijna 200 jaar lang.

In het jubileumjaar 2024 wil de KNRM zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met het reddingswerk op zee en open water. Komend jaar staat in het teken van de voorbereidingen hiervoor. Ook is de KNRM gastheer van het World Maritime Rescue Congres dat van 18 tot 21 juni plaatsvindt aan boord van de SS Rotterdam.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -