- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKleine Sluis IJmuiden wekenlang gestremd

Kleine Sluis IJmuiden wekenlang gestremd

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat heeft per direct de Kleine Sluis in het sluizencomplex van IJmuiden gestremd. In verband met defecte onderdelen van de sluisdeuren is de sluis tot nader order niet beschikbaar voor de scheepvaart.

In de sluisdeuren van de Kleine Sluis bevinden zich zogenoemde nivelleercilinders waarmee de schuiven worden aangedreven om het waterniveau van de sluis te regelen. Tevens dienen de schuiven als een doorgang voor vissen. Eén van de cilinders lekt olie in het oppervlaktewater, waardoor de sluis vanwege milieuredenen gesloten diende te worden.

Tijdelijk herstel

De cilinders ‘zweten’ olie wanneer deze in beweging zijn; het gaat om een minimale hoeveelheid. Deze lekkage vindt niet plaats als de sluis niet bediend wordt. Er zijn maatregelen getroffen om de gelekte olie op te vangen met olie-absorbers.

Op de lange termijn is het probleem alleen op te lossen door de cilinders te vervangen. Op korte termijn wordt gewerkt aan een tijdelijk herstel. De verwachting is dat de sluis voor het eind van juni weer bediend kan worden.

Recreatievaart

De Kleine Sluis wordt hoofdzakelijk gebruikt door de recreatievaart. Dit verkeer kan tijdens de stremming gebruikmaken van de Zuidersluis. Recreatievaart en beroepsvaart worden om veiligheidsredenen van elkaar gescheiden. Daardoor kan de wachttijd bij de sluis voor zowel recreatie- als beroepsvaart langer zijn dan normaal gesproken het geval is.

150 jaar oud

De Kleine Sluis is in 1872 in gebruik genomen en is 70 meter lang, 12 meter breed en 5 meter diep. Het is de kleinste sluis van het sluiscomplex IJmuiden. Naast de Kleine Sluis bestaat het complex ook uit de Zuidersluis, Middensluis, Noordersluis en Zeesluis IJmuiden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -