Kijk: daar vaart een caravan!

0

Er zijn al heel wat amfibievaartuigen, maar een varende caravan is nieuw. Het is een uitvinding van dr. Balázs Dolhay. De Hongaarse gyneacoloog, arts en uitvinder heeft na twintig jaar onderzoek en ingenieurswerk zijn prototype klaar. Nu zoekt hij investeerders om de ’Amphivan’ te produceren en op de markt te brengen. Verkoop van het patent is ook een mogelijkheid. Het prototype heeft al een verkeersvergunning voor op de weg en het water om er mee te kunnen testen.

♦ filmpje van de Amphivan

Aandrijving door automotor
Op de weg kan de caravan gewoon door een auto worden voortgetrokken. De auto kan samen met het vakantieverblijf het water op. Alles gaat mee. De Amphivan kan vanuit de autostoel worden bestuurd. De aandrijving van de schroef komt van de motor van de auto.

“De op de wereld unieke technische oplossing, het hart van de uitvinding, is dat de cabine van de caravan op de driehoek van de trekhaak geduwd kan worden”, vertelt Dolhay. “De auto neemt dan de plaats van de caravan in. Op het water compenseert de auto het gewicht van de caravan, die gedeeltelijk boven het water hangt.”
Het vervoermiddel is bedoeld voor watersporttoerisme en kan uit de voeten op rivieren, afgeschermde zeetongen, kleine meren en kanalen. “Het is in het bijzonder ideaal voor de Nederlandse kanalen”, aldus Dolhay.

Veelzijdig ondernemer
Hij kwam op het idee doordat hij vroeger bij het vissen het ideale lokaas of bij het jagen de patronen vergeten was als hij al onderweg was met zijn boot; het lokaas of de patronen lagen dan nog in de caravan die aan de waterkant stond. “Mijn hond moest ik altijd, als bewaking van de caravan, achterlaten.” Door de caravan mee te nemen op het water zou dat verleden tijd zijn.
Dr. Dolhay is een veelzijdig ondernemer en uitvinder. Zijn familiebedrijf, Dolhay BV, bestaat sinds 1992. De firma fabriceert gepatenteerde medicijnen en medische apparatuur en verkoopt die in vijf landen (onder de merknamen Colpo-Cleaner en FemiFit). De oprichter van de firma gaf les op de universiteit, momenteel werkt hij met EU-steun aan het realiseren van het patent op de ‘Intelligente Tampon’.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.