Sinds 1 september heeft Zwijndrecht er een nieuw restaurant bij: Kade 100 Restaurant en Zalencentrum. Nou ja, nieuw…de naam is nieuw. Voor die datum heette de zaak Captain. Maar er is wel meer veranderd dan die naam: de nieuwe eigenaren gooien het over een andere boeg.
De naam is simpel verklaard door het adres: Scheepmakerij 100 – en het restaurant zit op een kade. Slim: met ‘Kade 100’ weten ook mensen die er nog nooit geweest zijn meteen dat de eetgelegenheid aan het water gevestigd is. En water trekt mensen.
In de binnenvaart hebben de zaak en de locatie over bekendheid niet te klagen. De horecagelegenheid begon als Captains Cooky, een initiatief van scheepsmakelaar George Rensen. Die verkocht het een paar jaar terug aan de Rotterdamse horecaondernemer Marco Bunk, die de naam veranderde in Captain. Bekend zijn ook de zalen beneden; daar hebben sinds de start al heel wat binnenvaarders een feest, vergadering of andere bijeenkomst meegemaakt. Ook de Paramount Dansavonden van de Binnenvaartsoos vinden bij Kade 100 plaats.
Panorama
Een half jaar geleden namen Frank en Patricia Callaars het restaurant over. Het Rotterdamse echtpaar, dat voorheen Café Vogelaar in Capelle aan den IJssel bestierde en vervolgens een evenementenbureau startte. Ze trokken Alessandro Trivoli aan als sales & operations manager. Hij kwam over van het Dordrechts Museum, waar hij betrokken was bij de opstart van restaurant Art & Dining. Daarvóór deed hij hetzelfde op het ss Rotterdam.
Het panorama is een van de troeven van het restaurant. (foto’s Kade 100)
Het panorama op de rivier is een van de troeven van het restaurant. De slogan van Kade 100 is niet voor niets ‘Het mooiste uitzicht van Zwijndrecht’. Om ervoor te zorgen dat het uitzicht (op de scheepvaart en op Dordrecht) niet beperkt blijft tot de gasten die aan het raam zitten, hebben de nieuwe eigenaren de hoge banken weggehaald. “Nu kun je ook vanaf de bar de schepen zien passeren.”
Flammkuchen
De kaart is ingrijpend veranderd. De keuken wordt geleid door een nieuwe chef-kok: André van der Aar. Ook hij is afkomstig van Art & Dining. “André heeft een duidelijke signatuur op de kaart”, aldus Alessandro Trivoli. “Simpele gerechten, maar goed uitgevoerd en mooi gepresenteerd. Eerlijke producten voor een eerlijke prijs.”
Er is veel variatie en dus voor elke smaak wat wils. Ter illustratie; bij de voorgerechten staat Couscous met gepofte paprika, basilicum en aardappelchips (€ 9,50); bij de hoofdgerechten kom je een Tournedos Rossini met ganzenlever (€28,50) tegen. Voor een eenvoudige lunch is ook te kiezen uit belegde pistolets, broodjes, een uitsmijter of omelette.
Speciaal voor zakelijke gasten is er de Businesslunch: een voor- en een hoofdgerecht met koffie na voor € 18,50. “Speciaal voor mensen die snel een hapje willen eten, maar wel lekker en goed.”
Een specialiteit zijn de Flammkuchen. Trivoli is er trots op dat Kade 100 een van de weinige restaurants in Nederland is die dit gerecht uit de Elzas serveren. “Het is een ovaal, dun deeggerecht, dat op een pizza lijkt. De knapperige deegbodem wordt belegd met allerlei ingrediënten die ook uit de Elzas komen.”
De Flammkuchen – die heel goed als lunch te eten is – kost € 8,50. “Met een witte wijn, bijvoorbeeld een pinot gris uit de Elzas, heb je een geweldige combinatie.”
Hollandse Avond
Minsten eens per twee maanden organiseert Kade 100 een concert, feest of ander evenement in de grote zaal. Vanzelfsprekend profiteert de horecagelegenheid daarbij van de ervaring die Frank en Patricia Callaars met hun evenementenbureau hebben.
Het team van Kade100. Rechts staat Alessandro Trivoli.
Het eerste grote evenement was 24 september: een Hollandse Avond, waarvan het hoogtepunt een optreden van Nick & Simon was. Daarmee vestigde Kade 100 meteen zijn naam. Het muziekfeest was volledig uitverkocht.
De evenementen staan niet op zich; ze vergroten de bekendheid van Kade 100 en zorgen ervoor dat een nieuwe doelgroep het restaurant ontdekt. Grote kans dat ze nog eens terugkomen om er te eten of drinken.
Het volgende feest is ook al weer gepland: zaterdag 29 oktober is er een 70/80’s party. Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via de eigen website en bij alle Primera-winkels.
Deze maand is Kade 100 ook begonnen met live muziek op zondagmiddag (om de week). Het eerstvolgende optreden is 30 oktober. De toegang is gratis.
Kade 100 is zeven dagen per week geopend. De keuken is van maandag tot en met vrijdag van 11.30 tot 21.30 uur open en in het weekend van 15.00 tot 22.00 uur.
Kade 100
Scheepmakerij 100
3331 MA Zwijndrecht
(078) 612 91 22
www.kade100.nl