- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsInternationale prijs voor moedige reddingsacties KNRM

Internationale prijs voor moedige reddingsacties KNRM

- Advertentie -

Delen

Op donderdagavond 8 november heeft KNRM Terschelling Paal 8 de IMRF Award gewonnen. Deze internationale prijs is bestemd voor individuen en teams die moedige reddingsmissies, technische innovaties, ontwikkelingsinitiatieven of andere bijzondere diensten op het gebied van Search and Rescue (SAR) hebben uitgevoerd.

Het reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij kreeg de prijs vanwege twee reddingsacties onder extreem barre omstandigheden.

 

Reddingsacties

De eerste was op 29 oktober 2017 samen met KNRM West Terschelling en KNRM Ameland Ballumerbocht voor de Drifa, een guard vessel met vier personen aan boord. Door motor- en stuurproblemen waren op twee na alle voorramen van de brug ingeslagen. De reddingsboten voeren in windkracht NW8 door golven van 6 meter, met uitschieters naar 10 meter, en ze bleven stand-by totdat het schip veilig was.

De tweede reddingsactie was in februari 2018, samen met KNRM Eemshaven en KNRM Lauwersoog, voor de viskotter ZK80 Linquenda. Die was vastgelopen in het Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Met windkracht 8, een watertemperatuur van -2, en een gevoelstemperatuur van -18 was het een uitdagende klus voor de vrijwillige redders. De Frans Hogewind van Terschelling was uiteindelijk de enige reddingsboot die er nog bij kon komen dankzij zijn geringe diepgang. De bemanning slaagde erin de drie vissers van boord te halen en veilig naar het reddingstation te varen.


Extreme omstandigheden

In beide reddingsacties had de vrijwillige bemanning te maken met extreme (weers)omstandigheden, ook al doordat de Valentijn-klasse een half open boot is. De eerste keer waren de hoge golven en de harde wind gevaarlijk; de tweede keer zat het gevaar in de wind, de kou en de ijsvorming op het schip. In beide gevallen toonde de bemanning goed zeemanschap, moed en uitstekende kennis van de zee.

De IMRF Award werd uitgereikt aan schipper Henk Spanjer en bemanningslid Gert Haarsma. Dat gebeurde tijdens de IMRF European Meeting Conference in Horten, Noorwegen. Zij aanvaarden de internationale prijs namens alle 1.300 vrijwillige redders van de KNRM die 365 dagen per jaar 24 uur per dag klaar staan voor het redden en helpen van mens en dier op en rond het water.

foto’s: KNRM

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -