- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsIn memoriam: Harrie van Eeuwijk bleef altijd onderwijzer

In memoriam: Harrie van Eeuwijk bleef altijd onderwijzer

- Advertentie -

Delen

Harrie van Eeuwijk is 13 maart op 88-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Nijmegen. Velen herinneren hem als de directeur van de KOF-school in Mook, maar waarschijnlijk nog meer mensen kennen hem van de zeer lange reeks interviews die hij hield met vooraanstaande en/of opmerkelijke mensen werkzaam in en om de binnenvaart. Interviews die werden gepubliceerd in achtereenvolgens De Scheepvaartkrant (1989-1997) en De Binnenvaartkrant (1997-2010). Hij sprak ook met ministers en zelfs was er een uniek interview met toenmalig minister-president Ruud Lubbers.

Harrie kwam in 1932 ter wereld in Drunen, bij Waalwijk. Zijn vader werd bovenmeester op een school in Lith en voor Harrie lag een carrière in het onderwijs in het verschiet.

Rondzwervend op de oevers van de Maas ontwikkelde hij een gevoel voor de binnenvaart. “Ik was altijd aan het klauteren op de schepen die daar lagen”, vertelde hij in een interview in De Binnenvaartkrant in 2007 ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek Loopplanken en Bruggen. Hij zag voor zichzelf wel iets van een varend beroep in het verschiet. Maar zijn vader had andere plannen en Harrie werd onderwijzer: leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs.

“Ik heb daar nooit spijt van gehad”, zei Harrie veel later. Het onderwijs lag hem wel, in Rotterdam werd deze geboren bestuurder adjunct-directeur van een scholengemeenschap. Gezien zijn oude liefde voor de binnenvaart nam hij de uitdaging aan om in Mook bij Nijmegen de KOF-school (lbo/mbo) voor kust- en binnenvaart te gaan leiden. Die katholieke school paste precies bij hem en 22 jaar lang behield hij de functie van schooldirecteur.

Hij ging met vervroegd pensioen in 1990 en in 1993 werd de school in Mook gesloten. Dat ging hem aan het hart. Zozeer zelfs dat hij heeft meegewerkt aan de lobby om een dergelijke school opnieuw te starten (wat uiteindelijk resulteerde in een vmbo-binnenvaart­opleiding bij het Maaswaal College in Nijmegen).

Getrouwd met Roos Muller stichtte hij een gezin (inmiddels zijn er achterkleinkinderen) en was hij op vele vlakken sociaal actief. Hij zat in verschillende examencommissies en zette zich in voor de samenleving. Zo richtte hij in Mook/Millingen de stichtingen Welzijnszorg en Het Kompas op. Hij legde destijds uit: “Dat had niets met de binnenvaart van doen; ik vond het een mooie naam, een kompas geeft richting.” Tevens was hij schrijver voor verschillende kranten, ook al toen hij nog directeur van de KOF-school in Mook was.

Hij dacht toen ook al na over grote achtergrondinterviews die hij voor kranten wilde maken en De Scheepvaartkrant bood hem in 1989 de mogelijkheid dat plan uit te voeren. Dat werd de serie genaamd ‘Gesprek aan de Loopplank’, later voortgezet als ‘Ontmoeting op de Brug’ in De Binnenvaartkrant. In 2007 werden de meest aansprekende interviews die hij had gehouden, gebundeld in het boek met de logische titel Loopplanken en Bruggen.

Interviews met honderden mensen uit zijn rijke netwerk, maar ook politici, bestuurders en captains of industry, en natuurlijk schippers. Ook de ministers Tineke Netelenbos, Maria van der Hoeven, Karla Peijs en burgemeester van Nijmegen en latere minister Guusje ter Horst kwamen voorbij. Zijn vijftigste interview was dus met Ruud Lubbers. “We hebben een uur lang in het torentje zitten babbelen.”

Harrie was altijd een loyale, vriendelijke collega voor ons op de redactie. In de wijze waarop hij met iedereen sprak, is altijd de onderwijzer herkenbaar gebleven. Maar we moeten wel een beetje voorzichtig zijn met wat we hier over de oude KOF-directeur schrijven. “Ik kijk mee vanaf mijn wolkje”, zou hij breed glimlachend hebben gezegd.

Door Michel Gonlag

Delen

- Advertentie -

Meer

4 reacties

  1. Hallo ik heb van 1966 tot 1968 op de binnenvaart school gezeten in de Joubert straat in Rotterdam. 1966 was het eerste jaar dat het een katholieken was ,de algemene opleiding was verhuist naar de Noorderhelling . De heer van Eeuwijk was toen onze directeur.

  2. Hallo ik heb van 1974 t/m 1977 ook op de binnen en kustvaartschool aan de Joubertstraat te Rotterdam gezeten. Fijne tijd gehad met dhr. Van Eeuwijk.

  3. Ja al werd ie Hammetje genoemd hij was herder voor soms veel losgelopen schaapjes die soms thuis niet gewenst waren, genoten van zijn lessen, de onderdirecteur was iets heter gebakerd, regelmatig ging de borstel vh schoolbord als een projectiel af op iemand die niet luisterde, lieffie zit niet met je pik te spelen, de kook en dans lessen waren een heerlijk uitje maar ook t roeien en wikken in de Rijnhaven.

  4. Roeien en wrikken was in de spoorweghaven
    Erg leuke tijd geweest 1970 1972 veel gelachen en lol gehad.
    Martin de valk

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -