- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHuizen ontvangt eerste riviercruiseschip

Huizen ontvangt eerste riviercruiseschip

- Advertentie -

Delen

De Emily Brontë meerde maandag 18 december als eerste riviercruiseschip af in de haven van Huizen. De gemeente, rederij Scylla en Provincie Noord-Holland investeerden samen 450.000 euro in de voorzieningen om cruiseschepen tot 135 meter lengte te kunnen ontvangen. Ook de motorchartervaart kan er gebruik van maken.

De kop is eraf; het ontwikkelen van de nieuwe cruisebestemming gaat nu echt van start. In het donker meerde de 135 meter lange Emily Brontë maandagochtend om acht uur probleemloos af aan de steiger. ‘s Middags brachten de Huizer wethouder Marlous Verbeek en Scylla’s rivermanager Marco van Ingen, onder toeziend oog van vijftig genodigden, een toost uit. Na de officiële opening kregen de gasten een rondleiding door het luxe schip.

Het is de bedoeling dat de schepen in de toekomst hier dubbeldik afgemeerd kunnen liggen in de haven. “Eén ligplaats is geen ligplaats”, stelde Verbeek in haar speech. “Het allergrootste schip, wel 135 meter lang, dat hier ooit is aangemeerd, kwam nu vanuit Keulen. Een nieuw hoofdstuk voor Huizen en een nieuwe kans.”

 

Walstroom

De verwachting is dat Huizen vanaf 2019 in de programma’s van de reders is opgenomen met circa twintig schepen. Ook fietsvaarvakanties zijn welkom. Van Ingen benadrukte dat de Emily Brontë bijna geruisloos aan de kant lag door de walstroomvoorziening. Ook verwelkomde hij andere reders onder de gasten.

Die collega-bedrijven hebben veel belangstelling voor deze nieuwe afmeerlocatie. “Het is een groot succes. Onze investering van 120.000 euro in deze ligplaats is een investering in de branche en voor iedereen beschikbaar”, vertelde Van Ingen. “De schepen worden groter en we bouwen allemaal meer schepen.”

 

Wethouder Marlous Verbeek en rivermanager Marco van Ingen toosten op de ingebruikname van de nieuwe steiger.

Willemstad

Hij was verheugd en meldde ook dat het erop leek dat de ene ligplaats in Willemstad eind komend jaar uitgebreid gaat worden naar drie ligplaatsen. Willemstad staat al in de programma’s, in tegenstelling tot Huizen. Huizen is nu een van de elf havens in Noord-Holland waar de schepen kunnen afmeren.

Louis van der Corput was aanwezig namens Croisi Europe, een cruisereder met veertig schepen op de Europese rivieren. “In de cruisevaart is het heel erg druk; afmeerplaatsen zijn er te weinig. Volendam is ook al uitgevallen. Wij gaan dit verder uitwerken en in 2019 en 2020 komt dit mooie alternatief zeker in de catalogus.”

Tekst en foto’s: Evert Bruinekool

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -