- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsUPDATE hoogwater Limburg: Gat in dijk Julianakanaal gedicht

UPDATE hoogwater Limburg: Gat in dijk Julianakanaal gedicht

- Advertentie -

Delen

UPDATE 17-07, 19.45 UUR

Uit onderzoek blijkt dat het water dat bij Meersen naar boven komt, Maaswater is. Dit water komt onder de dijk in het Julianakanaal door naar boven. Het ‘gat’ (eigenlijk een wel) is gedicht met bigbags en zandzakken. Daarmee is de situatie voorlopig onder controle, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Zuid.

Vanavond zal een helikopter van de Kustwacht met infraroodcamera’s het gebied scannen om de stabiliteit van de gehele dijk te controleren. Rijkswaterstaat bepaalt op basis daarvan of de situatie veilig is of niet. En of de bewoners naar hun huizen kunnen terugkeren.

 


Door het hoogwater op de Maas geldt code rood. De problemen nemen toe. Rijkswaterstaat heeft vandaag (vrijdag 16 juli) aan het eind van de ochtend een stremming ingesteld van sluis Heel tot sluis St. Andries. Daarmee geldt de stremming nu van Klein Ternaaien tot St. Andries. Volgens het uitgegeven scheepvaartbericht kan de scheepvaart gebruik maken van Rijksvluchthaven Heijen. Rijkswaterstaat adviseert een veilige ligplaats te zoeken.

De problemen werden vandaag nog erger toen aan het begin van de middag een gat ontstond in een dijk doorbrak langs het Julianakanaal, in de gemeente Meerssen. Inwoners moeten hun huis zo snel mogelijk verlaten. Het hele gebied komt naar verwachting onder water te staan. De kans is groot dat het Julianakanaal boven Born leegloopt.

Veiligheidsregio Zuid-Limburg twitterde vrijdagmiddag over de dijkdoorbraak.

Evacuatie

Er wordt melding gemaakt van “een zeer gevaarlijke dijkdoorbraak”. Het luchtalarm gaat af en er is een NL-alert verstuurd. Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt op zijn website: “Er is een gat in de dijk van het Julianakanaal. Verlaat direct je woning en breng jezelf in veiligheid.”

In Maastricht, Valkenburg en Roermond waren al eerder mensen geëvacueerd. De ernstige regenval van afgelopen week veroorzaakt niet alleen al dagenlang overstromingen in Limburg, ook in het oosten van België en het westen van Duitsland zijn veel steden en dorpen getroffen. In Duitsland zijn al meer dan honderd doden te betreuren. In België gaat het om meer dan twintig doden en ongeveer een zelfde aantal vermisten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -