- Advertentie -
- Advertentie -

Hobbels

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

In dit land wordt altijd een compromis gevonden. Dat vermogen is in ons DNA geslopen omdat we duizend jaar geleden waren verdronken als we onze afkeer van elkaar niet konden negeren om samen dijken te bouwen. Niemand is ooit geneigd naar de argumenten van een ander te luisteren, maar wij Nederlanders moeten wel, soms. Je weet van tevoren natuurlijk niet hoe zo’n compromis eruitziet. Misschien kunnen de B-leden van de schippersvereniging, die mee willen beslissen, samen fiscaal een schip aanschaffen of zo.

Soms als je die worsteling van KBN ziet met de integratie van de schippersvereniging krijg je het beeld van de slang die een schaap heeft doorgeslikt en je ziet in zijn lange lijf de contouren van het hardnekkig blatende schaap nog zitten.

Maar kwam die vereniging niet gewoon mee als onderdeel van BLN? Zo simpel is het kennelijk niet. De integratie van Schuttevaer in BLN ging in 2014 niet zonder slag of stoot en het is maar de vraag of dat proces wel helemaal netjes was afgehecht. Erik Schultz werd in ‘14 waarnemend voorzitter omdat voorzitter Annemarie Jorritsma en vicevoorzitter Ype Dijkstra het na alle discussies niet leuk meer vonden.

Dat vond plaats een jaar nadat Melanie Schultz Van Haegen had aangekondigd dat CBRB, BBU en Schuttevaer alvast bezig waren de bureaus tegen elkaar aan te zetten. Alweer vergeten zeker, hè? (BBU? Wat was dat ook alweer?)

Het moest een ‘breed gedragen organisatie’ worden ‘voor de hele binnenvaart’. Het klinkt zo simpel. Acht jaar later kon BLN-Schuttevaer dat met het CBRB erbij meer dan ooit waarmaken. Alleen kampen de fuserende partijen opnieuw met de integratie van ‘de vereniging’.

Strubbelingen bij KBN doen de branchevertegenwoordiging geen goed. Het ontlokte de anders zo diplomatieke Ivo ten Broeke op de Telematicadag de opmerking dat Sunniva Fluitsma van de ASV meer politieke invloed heeft dan KBN. Een prachtig compliment voor de woordvoerster en voormalig voorzitter van de ASV. Jammer alleen dat hij haar gebruikte om kritiek te uiten op de lobbyisten die de zegen hebben van het Koninklijk Huis.

Het is pijnlijk voor ‘de Koninklijke’ als een hoge ambtenaar zegt dat de varende bestuursleden van de ASV ‘vanuit de stuurhut’ meer lobbykracht hebben dan de professioneel geoutilleerde brancheorga­nisatie. Een organisatie die nog geen jaar oud is en nog een paar hobbels te nemen heeft.

De eerste hobbel: misschien dat de slang zich vergist heeft en een wolf in schaapskleren heeft doorgeslikt. En dat is maar goed ook. Je hebt meer aan een getemde wolf dan aan een tam schaap als je dan toch samen dijken moet bouwen.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -