- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHelloShip.eu: scheepsontwerpen voor elke smaak

HelloShip.eu: scheepsontwerpen voor elke smaak

- Advertentie -

Delen

Wie op zoek is naar een specifiek scheepsontwerp, kan daarvoor vanaf nu terecht op HelloShip.eu. Scheepsarchitecten kunnen eigen tekeningen op het nieuwe platform publiceren en zo in contact komen met potentiële kopers. “HelloShip.eu biedt toegang tot alle typen schepen, zowel binnenvaart- als zeeschepen”, zeggen initiatiefnemers Jimmy Cloostermans en Michel Vercauteren.

HelloShip.eu is gevestigd in Antwerpen maar werkt internationaal. Cloostermans kent de binnenvaart door en door. Zo werkte hij onder andere bij Tinnemans Scheepsbouw (nu Tinnemans Floating Solutions) in Maasbracht en Phoenix Flanders Shipyard in Hemiksem. HelloShip heeft hij samen met Michel Vercauteren opgezet, een bevriende ondernemer met meerdere bedrijven in andere sectoren. Hij komt van buiten de scheepvaart en kijkt daardoor onbevangen aan tegen de branche.

HelloShip is ontstaan uit de gelijknamige scheepsmakelaardij. “Enige tijd terug hebben we een engineeringsbureau overgenomen”, vertelt Cloostermans. “Daarbij zaten een heleboel tekeningen inclusief de copyrights.”

Auteursrechten

Niet alleen die ontwerpen zijn op het nieuwe platform te vinden. HelloShip.eu is er ook voor andere scheepsarchitecten en makelaars. Diverse bedrijven zijn al aangehaakt, vertellen Cloostermans en Vercauteren. “Zo is een breed aanbod ontstaan, met ontwerpen van drogeladingschepen, tankers, duwbakken, duwboten en diverse zeeschepen.”

Als iemand een schip wil laten bouwen kan hij gericht zoeken op de website. Met het gekozen ontwerp zit hij of zij niet automatisch vast aan een makelaar of scheepswerf. “Je kunt een ontwerp kopen en daarmee zelf naar een cascobouwer en afbouwer stappen”, legt Cloostermans uit.

De ontwerpen en de auteursrechten zijn beschermd. Op het platform zijn alleen algemene plannen te zien. Aanbieden en zoeken kan anoniem. “Als iemand interesse heeft in een bepaald ontwerp, kan hij via HelloShip.eu in contact komen met de eigenaar van de tekeningen. Ze kunnen dan rechtstreeks zakendoen.” HelloShip.eu krijgt een vergoeding per match.

NearlyNewShip.com

Naast HelloShip.eu lanceren Cloostermans en Vercauteren gelijktijdig NearlyNewShip.com. “Daarop staan jonge schepen die te koop zijn”, vertelt Vercauteren. “Voor de zeevaart geldt een maximale leeftijd van tien jaar, voor de binnenvaart van twintig jaar.”

Cloostermans: “Publiceren is gratis. Eigenaars kunnen eenvoudig zelf de informatie op NearlyNewShip.com zetten. De schepen worden anoniem en onherkenbaar gepresenteerd. Met de belangrijkste informatie: afmetingen, tonnage, bouwjaar en motor. De foto die erbij staat is zwartwit en genomen vanuit de stuurhut, naar voren.”

“Privacy is namelijk erg belangrijk”, vervolgt hij. “Eigenaren willen vaak niet dat de buitenwereld weet dat ze hun schip willen verkopen. Ook doordat vaak nog een timecharter op het schip zit. Gegadigden die meer willen weten en eventueel het schip willen bezichtigen, dienen daarom een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.”

Ook voor dit platform kiezen Cloostermans en Vercauteren voor samenwerking. “Met andere makelaars uit binnen- en buitenland. Die kunnen schepen aanbieden, zoeken of kandidaat-kopers aandragen. Vooraf leggen we afspraken daarover en over de vergoeding vast.”

Verkopers kunnen ook aangeven of ze op zoek zijn naar een ander schip… Bestaand, nieuw, type, afmetingen enzovoort. “Op die manier kunnen we meerdere binnenvaartondernemers helpen binnen een kettingverkoop”, aldus Vercauteren. “Doordat er straks veel schepen op het platform staan en mensen hun wensen aangeven, is er meer kans op een match. Daarvoor ontwikkelen we nu een algoritme.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -