- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws"Havens veiliger met blockchain"

“Havens veiliger met blockchain”

- Advertentie -

Delen

Dataplatform NxtPort en de Antwerpse start-up T-mining slaan de handen in elkaar om de Vlaamse havens veiliger en efficiënter te maken via blockchain-technologie. De samenwerking zal zich vooral toespitsen op het waterdicht overdragen en vrijgeven van containers.

NxtPort wil de hele havengemeenschap samenbrengen rond een uniek dataplatform dat logistieke en technologische innovaties stimuleert “om van onze havens digitale wereldleiders te maken”. Ook T-mining werkt aan het verbinden van de vele schakels in de logistieke keten, gebruikmakend van de veelbelovende blockchain-technologie. Het akkoord tussen de partners moet de innovatie in de Vlaamse havens verder versnellen.

 

Decentraal systeem

“Met NxtPort zetten we, via co-creatie met de havengemeenschap en de technologische wereld, in op verschillende innovatieve technologieën waaronder Blockchain”, benadrukt Hans Verbeeck, CTO van NxtPort. “Het unieke aan blockchain is dat het een decentraal systeem is, dat niet één persoon of één organisatie eigenaar is van de data. In een complexe logistieke ketting met heel veel schakels en heel veel onderlinge interactie heeft blockchain een enorm potentieel. T-mining is een echte blockchainpionier in de logistieke wereld, het is niet meer dan logisch dat we nu nauw gaan samenwerken.”

 

Waterdicht

In eerste instantie zullen NxtPort en T-mining samen sleutelen aan een beter beveiligde vrijgave van de miljoenen containers die via onze havens binnenkomen. “Blockchain kan heel wat van de huidige veiligheidsproblemen oplossen”, verduidelijkt Nico Wauters, oprichter van T-mining. “Met blockchain kan je op een betrouwbare, waterdichte manier rechten transfereren van de ene partij naar de andere.”

“Zo hoef je niet meer te werken met pincodes – die gestolen of gehackt kunnen worden – maar garanderen de slimme contracten die via de blockchain worden afgesloten dat alléén de juiste persoon de juiste container kan afhalen. Door de data te decentraliseren en te bewaren als een soort ketting en voor elke nieuwe transactie de nieuwe data via consensus te laten valideren, ben je zeker dat de data niet gemanipuleerd is. Blockchain maakt fraude met data onmogelijk.”

 

Nico Wauters van T-mining (links) en Hans Verbeeck van NxtPort.

Documenten

NxtPort zal fungeren als toegangspoort voor de blockchaintechnologie die T-mining ontwikkelt en die ook ontsluiten op het dataplatform. Zo kunnen ontwikkelaars ze koppelen aan andere technologieën, en er op hun beurt nieuwe applicaties op bouwen. “Onze samenwerking kan verder reiken dan de beveiligde vrijgave van containers”, zeggen Hans Verbeeck en Nico Wauters

“Blockchain kan ook perfect dienen om documenten over te dragen, de fysieke flow van een container van vertrek tot aankomst in kaart te brengen, of de bijhorende financiele transacties te regelen. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -