Havens gaan samen LNG aan de man brengen

0

Vrijdag 25 april hebben de havenbedrijven van Antwerpen, Mannheim, Rotterdam, Straatsburg en Zwitserland een samenwerkingsverband ondertekend voor de introductie van LNG. Het gaat om samenwerking op het gebied van onderzoek, promotie, kennisoverdracht, regelgeving en bunkerinfrastructuur.

De afspraken vloeien voort uit het LNG Masterplan van de Rijn-Main-Donaucorridor waar alle deelnemers ook bij betrokken zijn. Het doel van dit masterplan is op het op grote schaal inzetten van vloeibaar aardgas als brandstof voor de binnenvaart in de Rijn-Main-Donau-corridor.
De Europese Unie steunt met een subsidie van 40 miljoen euro de LNG-infrastructuur voor het Rijn-Main-Donaugebied. Inmiddels is de Danser Group met ondersteuning van het LNG Masterplan begonnen met de ombouw van het koppelverband Eiger-Nordwand. De motoren daarvan gaan voor 99% door LNG worden aangedreven.

 

In de Rotterdamse Seinehaven kunnen binnenvaartschepen sinds de zomer van 2013 LNG bunkeren.

LNG-hub in Rotterdam
De samenwerking past in het streven van het Havenbedrijf Rotterdam om de markt voor LNG als brandstof tot volle ontwikkeling te krijgen en om vóór eind 2015 een LNG-hub in Rotterdam te openen. Om dit te bewerkstelligen investeert het Havenbedrijf in infrastructuur, is het nauw betrokken bij de totstandkoming van het benodigde (inter)nationale beleid en de regelgeving en investeert het in samenwerking met relevante partners.
Sinds 2011 heeft de haven van Rotterdam een speciale terminal voor de op- en overslag van vloeibaar aardgas; de Gate-terminal. De eerste binnenvaartschepen die op LNG varen en Rotterdam aandoen zijn de Argonon, de Greenstream. Vorig jaar paste de gemeente Rotterdam de regelgeving aan zodat er nu door de binnenvaart gebunkerd kan worden.

Antwerpen: bunkerstation
Ook de Antwerpse haven is al langere tijd intensief bezig met voorbereidingen om in 2015, als de strengere IMO-zwavelnormen van kracht worden, LNG aan schepen aan te kunnen bieden. In het kader daarvan werden op 9 maart van dit jaar procedures gepubliceerd die veilig bunkeren van LNG in de Antwerpse haven mogelijk maken. Met subsidie van het LNG Masterplan investeert het Antwerpse Havenbedrijf in de bouw van een LNG-bunkerstation voor de binnenvaart. De oplevering daarvan is eind 2015.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.