- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHaven Rotterdam in 2017: meer schepen, minder ongelukken

Haven Rotterdam in 2017: meer schepen, minder ongelukken

- Advertentie -

Delen

Het afgelopen jaar deden 29.646 schepen de Rotterdamse haven aan. Dat zijn er ruim 600 meer dan in 2016 (29.022 zeeschepen). Het aantal ongelukken daalde van 159 naar 129.

Daarbij viel één ‘ernstig ongeluk’ te betreuren, meldde (rijks)havenmeester René de Vries donderdag 11 januari toen hij de nautische jaarcijfers bekendmaakte. Het ging om een incident met een binnenvaartschip dat stuurloos werd omdat het met zijn roer over een krib was gevaren.

Volgens De Vries heeft de afname van het aantal kleine ongelukken te maken met de investeringen die het Havenbedrijf de laatste jaren heeft gedaan in de infrastructuur. “Dankzij de nieuwe boeienconfiguraties en aanlegpalen waren er aanzienlijk minder kleine paal-schip-botsingen en raakten minder duwbakken bij slecht weer op drift.”

 

Morsingen

Het afgelopen jaar zette de trend van efficiëntere inspecties onverminderd door. De afgelopen vijf jaar daalde daardoor het aantal inspecties van 11.000 naar circa 8.500.  Zo zijn de Zeehavenpolitie en het Havenbedrijf in 2017 gezamenlijk de pleziervaart gaan inspecteren.

(foto Kees Torn)

Het aantal waterverontreinigingen daalde significant: ligt het al jaren rond de 200, vorig jaar waren het er maar 151. Het Havenbedrijf is nog op zoek naar de verklaring voor het afgenomen aantal morsingen. De hoeveelheid gemorste liters bleef vrijwel gelijk in omvang. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een grote lekkage in de Botlekgebied: in juli barstte een leiding van Koole Terminals.

Lees meer over de nautische jaarcijfers, de ontwikkeling op het gebied van LNG-bunkeren en cyber security in De Binnenvaartkrant van 16 januari 2018.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -