Haven Maasbracht gaat op de schop

0

De havenondernemers zijn blij dat na tientallen jaren van stilstand eindelijk de renovatie van de nautische infrastructuur wordt aangepakt. Woensdag 13 oktober presenteerde de gemeente Maasgouw het Masterplan Haven Maasbracht. Ook zal de havenboulevard worden heringericht. De eerste plannen daarvoor dateren al van 1994 en werden nog gemaakt door de voormalige gemeente Maasbracht. Behalve een nieuw appartementengebouw bij de kerk en de herinrichting van het kerkplein is sindsdien niets gebeurd.

Onderdeel van de totale opwaardering van de Maasbrachter haven zijn de renovatie van de sluizen, de verlenging van de oostelijke kolk tot 225 meter en de bouw van de nieuwe regiocentrale. Het werk daarvoor (door Rijkswaterstaat en de Maaswerken) is in volle gang en wordt voltooid in 2013.

Overnachtingshaven
Met de toezegging van 1,3 miljoen euro voor de nautische infrastructuur van de haven door demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat kwam alles in een stroomversnelling. Het Masterplan voorziet naast de vernieuwing van de steigers en palen in een nieuw indeling van de haven.

Het ontwerp van de haven, zoals dat in het Masterplan staat.

Bekeken vanaf Watersport de Tip naar het noorden gaat dat er als volgt uitzien. De huidige passantenhaven voor recreatievaarders verdwijnt. De nieuwe passantenhaven is gelegen tussen Sintelstraat en Kruchterstaat. De cruiseterminal voor passagiersschepen verhuist daarheen en komt parallel aan de weg te liggen, verbonden met een haaks daarop liggend, korter ponton. Daar komen ook een gebouw voor de havenbeheerder en een informatiepunt. De ruimte tussen Watersport de Tip en de nieuwe steiger voor passagiersschepen wordt ingericht als overnachtingschaven voor de kleine binnenvaart; het deel van de nieuwe steiger naar het noorden tot aan de post van de Waterpolitie wordt overnachtingshaven voor de grote binnenvaart.

Snel uitvoeren
De havenboulevard krijgt een ingrijpende metamorfose. Het deel tussen de ABN AMRO en Restaurant Da Vinci wordt richting haven verlegd om voor de bestaande horeca meer terrasruimte te creëren. Omdat met de verlegging van de weg een aanzienlijk deel van de huidige parkeerplaatsen vervalt, heeft de gemeente aan de Maasstraat grond gekocht voor nieuwe parkeerplaatsen. Aan de zuidkant van de haven, op de hoek Tipstraat-Oude Maasweg is een woontoren gepland, maar of die doorgaat is nog onzeker.
Bij de havenondernemers van Maasbracht leven nogal wat vragen over het Masterplan. Sommige horecaondernemers zijn nogal sceptisch over de capaciteit van de nieuwe terrassen en zien met lede ogen de parkeercapaciteit teruglopen. Het bestuur gaat overleggen met het college van burgemeester en wethouders en hoopt dat het Masterplan zo snel mogelijk tot uitvoering komt.
Maasgouw legt na het verzamelen van alle reacties het (eventueel gewijzigde) plan voor aan de gemeenteraad. Start van de herinrichting van de haven en de havenboulevard is gepland in 2012. De kosten voor beide projecten bedragen ongeveer 3,5 miljoen euro. Dat geld wordt bijeengebracht door Rijkswaterstaat, Maasgouw en Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg.

(Jo Bindels)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.