Hart van Antwerpse werf ASM klopt nu in het museum

0

In samenwerking met Stichting Historisch Schepen Arnhem organiseert het Historisch Museum Arnhem een tentoonstelling over de Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij (ASM). Decennialang domineerde de werf met haar loodsen en hoge kranen de zuidelijke horizon van de stad. De pal tegenover het centrum, aan de ander kant van de Rijn gelegen werf was ooit een van de grootste werkgevers van Arnhem. Het gehamer was tot in de binnenstad te horen.

De grote zeesleper Happy Hunter, tussen 1976-1978 gebouwd in opdracht van de KNSM te Amsterdam voor dochteronderneming Mammoet Transport. (foto collectie Historisch Museum Arnhem)

‘Het Kloppend hart. De Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij 1889-1978’ heet de tentoonstelling. De ASM begon als machinefabriek, maar bouwde al snel een grote variëteit aan schepen voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland. Zelfs grote zeeschepen liepen er van stapel. De malaise in de Nederlandse scheepsbouw in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd zoals veel andere werven de ASM fataal. De gebouwen en kranen zijn allang gesloopt en het gebied ligt er verlaten bij. Met deze tentoonstelling komt de werf weer tot leven en krijgen Arnhemmers en maritieme liefhebbers de mogelijkheid kennis te maken met de geschiedenis van deze bijzondere werf. Aan de hand van kunstwerken, prachtige foto’s, films, interviews met oud-werknemers, scheepsmodellen en bouwtekeningen wordt de geschiedenis van de ASM in beeld gebracht.

Boek
Tevens verschijnt het rijk geïllustreerde boek Het kloppend hart, De Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij 1889-1978. Het is voor € 32,50 te koop in de museumboekhandel.
Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar is een educatief programma samengesteld met een routeboekje en een bouwplaat van een sleepboot.

De tentoonstelling is nog tot en met 30 oktober te bezoeken.
Het Historisch Museum Arnhem is gevestigd aan de Bovenbeekstraat 21 in Arnhem.
Openingstijden:
di-vrij van 10-17 uur
za-zo 11-17 uur.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.