Harlingen heeft nieuwe keermuur

0

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft vandaag de nieuwe keermuur in Harlingen gebruiksklaar verklaard. De keermuur heeft dezelfde functie als een zeedijk en beschermt Harlingen tegen een eventuele stormvloed.

Met het voor de eerste keer sluiten van de doorgang verrichtte de deltacommissaris de officiële handeling. Deze doorgang in de keermuur wordt gebruikt om het centrum van Harlingen en de Willemshaven met elkaar te verbinden. De coupure gaat alleen bij zeer hoge waterstanden dicht en als de veiligheid van de stad en het achterland in het geding is. De oude keermuur uit 1965 is inmiddels vrijwel geheel gesloopt.

Van Deltaplan naar Deltaprogramma
De werkzaamheden om de regio beter te beschermen tegen het zeewater, bestonden uit het verhogen van de Tjerk Hiddessluizen, de veerbootkade, de waterkering op Vlieland en de dijken op Terschelling. Met de keermuur Harlingen is nu de laatste schakel op deltahoogte gebracht. De komende maanden moet nog een aantal kleine werkzaamheden aan de keermuur en de omgeving worden afgerond. Eind oktober zijn alle werkzaamheden klaar.
Wetterskip Fryslân is in 2008 met de uitvoering van dit project begonnen. Deltacommissaris Wim Kuijken sprak van een historisch moment. "Ik feliciteer u met het voltooien van het laatste – nagekomen – stuk van het Deltaplan, deze mooie keermuur in Harlingen. Een historisch moment én een brug naar de toekomst. Juist daarom ben ik vereerd dat ik, als deltacommissaris, vandaag deze handeling in uw aller bijzijn mag verrichten om zo, ook symbolisch, het Deltaplan – dat zijn de deltawerken en de zeedijkverhogingen – van het verleden te verbinden met het Deltaprogramma, de deltawerken van de toekomst."

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.