- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws ‘Groen boegbeeld’ voor Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

 ‘Groen boegbeeld’ voor Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

- Advertentie -

Delen

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) heeft een nieuw patrouillevaartuig. Deze Pandion vervangt het patrouillevaartuig dat al sinds 1971 in gebruik was. Het nieuwe schip werd vrijdag 31 mei gedoopt in de haven van Dordrecht. De 6-jarige Clara mocht dat namens volgende generaties doen.

OZHZ houdt in de hele provincie Zuid-Holland toezicht in Natura 2000-gebieden. Dit doet de dienst, namens de Provincie Zuid-Holland, vanuit de lucht, op het land en op de Deltawateren.

De Pandion wordt volgens OZHZ het nieuwe groene boegbeeld van natuurbescherming in de Zuid-Hollandse Delta. “Het nieuwe vaartuig gaat er niet alleen technisch op vooruit. Het is elektrisch aangedreven en wordt door een hybride installatie gevoed. Daarnaast voldoet het aan de modernste milieueisen. De accu’s zorgen voor genoeg stroom aan boord, waardoor er in een natuurgebied geen schadelijke uitstoot plaatsvindt.”

De Pandion. (foto Josje)

Toezicht

In Zuid-Holland zijn 21 beschermde gebieden, de zogenaamde Natura 2000-gebieden. De oude boot was niet geschikt om veilig in de nacht of met slecht zicht te opereren. De nieuwe boot wel. Met een warmtebeeldcamera, radar en een beter navigatiesysteem kunnen de inspecteurs van OZHZ nu ook in het donker hun werk uitvoeren.

Tijdens controles op de Deltawateren constateren ze regelmatig overtredingen. Dat kan gaan om vergunningen die niet in orde zijn bij beroepsvissers of herstelprojecten. Maar ook recreanten die in een natuurgebied te snel varen, te veel geluid veroorzaken of vissen op plekken waar dit niet is toegestaan. Soms komen de inspecteurs ook grotere overtredingen tegen, zoals stroperij. Ze kunnen een drone gebruiken om illegale vistuigen op te sporen, waarbij ook soms hennepkwekerijen worden ontdekt.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -