- Advertentie -
- Advertentie -
HomeIngezonden mededelingGroeiend belang van containers voor de binnenvaart

Groeiend belang van containers voor de binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Aangeboden door Caru Containers

De overheid zet met het Modal Shift-programma in op containervervoer via binnenvaart. Het belang van containers neemt hierdoor de komende jaren sterk toe.

Nog altijd worden veel goederen in Nederland met vrachtverkeer over de weg vervoerd. Zoals bekend, wordt vanuit de overheid vervoer via containers in de binnenvaart gestimuleerd in het kader van de zogenaamde modal shift. De overheid hoopt hiermee vertragingen te verminderen, maar ook maatschappelijke kosten te reduceren.

Een omslag naar containervervoer via de binnenvaart zorgt voor minder slijtage aan het wegdek en voorkomt ook geluidshinder en files. Bovendien wordt door in te zetten op de binnenvaart een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De rol van transport met containers in de binnenvaart neemt hierdoor sterk toe. Containers maken het mogelijk om op deze flexibele manier te vervoeren en te verladen: van zeevracht en binnenvaart naar wegtransport, en andersom.

Containers in verschillende afmetingen en klassen

De ene container is de andere niet. Waar hebben we het eigenlijk over als het over containers gaat? Containers zijn verkrijgbaar in diverse standaardafmetingen en worden aangeduid met de lengtemaat voet. 20ft en 40ft zijn gebruikelijke afmetingen voor containers in de logistiek. Ook zijn er verhoogde containers, die eveneens stapelbaar zijn maar net wat meer inhoud hebben.

Juist die gestandaardiseerde maatvoering zorgt ervoor dat containers wereldwijd kunnen worden overgeladen, van zeevracht naar binnenvaart tot wegvervoer naar de eindbestemming.

Verschil tussen zeecontainers en opslagcontainers

De zeecontainer is een speciaal type container die gemaakt is om de weersomstandigheden op het water en open zee te kunnen weerstaan. Dit type container is ook bij uitstek geschikt om veelvuldig verladen en gebruik aan te kunnen.

Naast containers voor intensief logistiek gebruik zijn er ook opslagcontainers. Deze containers zijn uiteraard ook wind- en waterdicht, maar door hun lichtere structuur minder geschikt om in te zetten voor regelmatig goederenvervoer.

Eigen containers kopen of huren, nieuw of gebruikt

In Nederland is het mogelijk om op vrijwel iedere locatie containers te laten leveren. Voor bedrijven die regelmatig gebruik willen gaan maken van multimodaal vervoer, zijn er verschillende opties. Containers kopen in een eigen huisstijl is een optie, maar men kan ook kiezen voor het tijdelijk huren van containers. Ook hergebruik van containers is een mogelijkheid: refurbished containers zijn gebruikte containers, die op meerdere fronten herzien zijn en daardoor weer geschikt om langere tijd te gebruiken.

De fijnmazige infrastructuur op meerdere gebieden in Nederland leent zich bij uitstek voor een overstap naar meer goederenvervoer via de binnenvaart. De komende jaren zal blijken of de stimulans vanuit de overheid inderdaad tot een sterke groei van transport via containers in de binnenvaart leidt. 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -