“Gouden gast” Jan Bisschop is een voorbeeld voor iedereen

0
Jan Bisschop
Jan Bisschop met zijn prijs en bloemen. (foto Hans Walthie)

Jan Bisschop heeft de Nautilus-prijs voor Meest Sociale Student gewonnen. De 17-jarige vmbo kader-leerling uit Hemelum werd in het zonnetje tijdens de diploma-uitreiking van de Maritieme Academie Harlingen.

De geslaagde leerling uit klas 4A vindt het belangrijk om anderen te helpen en bij te staan waar het kan. “Zowel aan boord als aan wal. Met elkaar moet je de klus klaren.” Aldus Jan.

“Oh, vindt de vakbond dat ook? Ja, ik had wel eens van Nautilus gehoord. Ik ga me daar nu eens meer in verdiepen. Ik denk dat ik wel lid word. Waarom ik voor het varen gekozen heb? Nou, ik vind het een mooi beroep en bovendien zie je nog eens wat van de wereld. Dat heb ik ook wel tijdens mijn stage op de Corso, een drogeladingschip, ervaren. Dat was echt super!”

Wie goed doet, goed ontmoet

Communicatieadviseur Hans Walthie van Nautilus reikte de prijs uit. In zijn, door de leraren opgestelde, speech zei hij dat Jan Bisschop de prijs voor de meest sociale leerling verdiende “omdat hij altijd aardig is voor anderen. Uiteindelijk geldt voor hem het spreekwoord ‘wie goed doet, doet goed ontmoet’.”

“Jan heeft op de MAH zijn thuis gevonden. Hij kwam hier graag en hij zal ook volgend schooljaar hier blijven komen. Hij gaat varen en BBL doen. Dit betekent dat hij eens in de vijf of zes weken weer op school is. Jan wil altijd leerlingen helpen. Ok al kreeg weleens van medeleerlingen een snauw of een sneer. Jan is de sterkste van iedereen, maar hij heeft zijn kracht nooit op een verkeerde manier gebruikt.”

Grote, vriendelijke reus

Als Jan in een roeisloep zat en hij haalde zijn peddel(s) door het water, dan scheerde de roeisloep als een raket over het water. “Hij was, zeker in klas 4, een grote vriendelijke reus. Hij werd gerespecteerd om wie hij was en wat hij deed. Ook konden docenten en bootslieden altijd een beroep op hem doen.”

“In zijn examenweek was het Jan die helemaal alleen het oude meubilair uit de klassen van de bovenbouw verwijderde en dit verving door nieuw meubilair. Tijdens open dagen wilde Jan altijd helpen en op deze ‘vrije’ zaterdagen was hij altijd van de partij om onze school te promoten.”

“Ook de bootslieden konden altijd een beroep op Jan doen. Hij wilde altijd anderen helpen en hij dacht weleens te weinig aan zichzelf. Bijzonder ook aan Jan: hij hielp vaak ongevraagd. Hij zag dat er iets moest gebeuren en hij bood vrijwillig zijn hulp aan. Gouden gast, gouden kerel en een voorbeeld voor iedereen!”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.