Goud voor jongste boreling ZMS: Philipskercke III

0
mbs Philipskercke III
(foto Zeeuwse Pixels)

Zaterdag 10 juli is in Wemel­dinge de Philipskercke III gedoopt door mevrouw Naterop, de echtgenote van de burgemeester van Kapelle. De vreugde bij Zeeland Maritime Services om de jongste boreling van de werf verdubbelde meteen in kracht door de toekenning van een voorlopig Green Award Gold-certificaat. 

Daarmee behoort het splinternieuwe Stage-V-schip tot het selecte gezelschap dat acteert in de Champions League van de duurzame binnenvaart. De eigenaar – de ondernemende familie Faasse uit Sint-Philipsland – kiest doel­bewust voor een toekomstbestendige uitbreiding van de vloot.

De naam Faasse staat al meer dan honderd jaar voor innovatie en efficiency in de binnenvaart. Johan en Digna Faasse werken voor de bevrachting van de Philips­kercke III samen met Zand- en Grint­handel Van Ouwerkerk. Met een capaciteit van 3.250 ton, een lengte van 86 meter en een breedte van 11,45 meter biedt de nieuw­komer een surplus aan ruimte bij het vervoer van grind, zand en verhardingsmaterialen. 

De doop werd door mevrouw Naterop, de echtgenote van de burgemeester van Kapelle. (foto ZMS)

De samenwerking met de scheepsbouwer uit Wemeldinge laat zich eenvoudig verklaren. ZMS kiest bewust voor de bouw van casco’s in Oost-Europa. De afbouw volgt daarna op de eigen werf in Zeeland. De meerwaarde van deze strategie is een korte levertijd en een aantrekkelijke prijsstelling.

“En dat ondanks het feit dat dit best een gecompliceerd schip is”, bevestigt Johan Faasse. “We praten hier over veel meer technische voorzieningen dan bij een standaard beunschip. Mijn complimenten  voor ZSM, dat de afbouw in amper drie maanden heeft gerealiseerd.” 

Zeldzaamheid

Een opdrachtgever die het uiterste vraagt op het gebied van een duurzame exploitatie, vindt een gewillig oor in Wemeldinge. De merites: een hoger tonnage in combinatie met een lager brandstofverbruik, plus een drastische reductie van de schadelijke uitstoot. Warmtewisselaar en accupack als alternatief voor walstroom met daarbovenop de nabehandeling van de emissie. Stuk voor stuk voorzieningen die bijdragen aan een opmerkelijk lage CO2footprint en een hogere return on investment bij de exploitatie. Exact in lijn met de wens van de eigenaar. 

De Philipskercke III is een kloon van de Philipskercke II. Nummer twee is gelauwerd met een Green Award Gold. Nummer drie heeft de voorlopige erkenning ook geoogst, waarmee duidelijk is dat de uitstoot van fijnstof en stikstof sterk is gereduceerd. “Een zeldzaamheid voor beunschepen”, besluit Johan Faasse. 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.