Giganten komen naar Wereldhavendagen

0

De Wereldhavendagen is het grootste maritieme evenement van Nederland. Honderdduizenden mensen grijpen jaarlijks de kans om een kijkje achter de schermen te krijgen van de Rotterdamse haven. Het evenement vindt dit jaar plaats op 4, 5 en 6 september.

Ook dit jaar zijn in hartje Rotterdam bijzondere en grote schepen te bewonderen. Van het cruiseschip Rotterdam tot het Britse fregat Portland. Ook het indrukwekkende amfibisch transportschip Johan de Witt van de Koninklijke Marine en het 102 meter hoge hefschip Svanen van Van Oord zijn present.

‘Tezamen met de tientallen kleinere schepen die present zijn, wordt het weer een gigantische drukte op de rivier en langs de kades’, aldus Sabine Bruijnincx, directeur van de Wereldhavendagen.

 

Het Britse fregat Portland. (foto: Crown Copyright)
Het Britse fregat Portland. (foto: Crown Copyright)

Koninklijke Marine

Tot de vaste gasten van de Wereldhavendagen behoren de veerboten van P&O Ferries, die naar de stad varen voor een maritieme groet. Eentje meert zelfs kortstondig af aan de Wilhelminakade. Bruijnincx: ‘Het wordt een spectaculair gezicht hoe zo’n 215 meter lang “bakbeest” ingeparkeerd gaat worden.’

De Koninklijke Marine is altijd goed vertegenwoordigd. Dit jaar voert het 176 meter lange amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt het eskader aan. Daarvan maken patrouillevaartuig Zeeland en mijnenjager Makkum deel uit. Bijzonder is de aanwezigheid van het Britse fregat Portland.

 

ms Nadorias

Naast al die giganten zijn er vele kleinere, en ook interessante schepen paraat tijdens de Wereldhavendagen. Zo is de KNRM er met haar nieuwste reddingboot, Nh 1816, dat in 2014 tot schip van het jaar werd gekroond.

Ook bijzonder is het hybride binnenvaartcontainerschip Nadorias. Het 110 meter lange schip heeft nog wel een dieselmotor, maar vaart merendeels elektrisch op de route Rotterdam-Groningen en is nu open voor bezichtiging. Het Loodswezen stuurt zijn pilot station vessel Polaris – dat normaal altijd op zee is.

 

Hefschip Svanen van Van Oord.
Hefschip Svanen van Van Oord.
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.