- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwGerda-Gerda II met nieuw accent

Gerda-Gerda II met nieuw accent

- Advertentie -

Delen

186,50 maal 11,45 meter Orsova-kwaliteit, door Breko gerealiseerd en afgebouwd in opdracht van Keijsers Scheepvaart schuift langszij Fiwado. We klimmen aan boord en worden verwelkomd door de Bordeaux Dog Esra, die in opdracht van zijn baas vreemdelingen vandaag vriendelijk bejegend. Peter en José Keijsers-Klasen, aan het roer van het koppelverband Gerda-Gerda II, geven De Binnenvaartkrant ’25 kuub bunkertijd’ voor een interview, waarna ze vertrekken richting Amsterdam-Mannheim in opdracht van Rhenus Duisburg.

Na vier maanden inbouw bij Breko Nieuwbouw Papendrecht slingerde Daniëlle Keijsers – geflankeerd door broer Kevin en zus Sharon – met bravoure een fles Moët & Chandon tegen de romp van het kvb Gerda. Wat bij alle genodigden in de smaak viel. Goede vaart voor bemanning en schip! Daarna toost, spijs en dialoog doorspekt met afbouwjargon, in de ambiance van partyboot Smaragd. Open dag, de halte tussen ’toen en nu’. Visie voor de toekomst en terugkijken naar het verleden.

Vaartijdenboek
Overigens, voordat we het vergeten, is Breko-installatie "top, professioneel en directeur Ron Neleman zo’n peer. Vier maanden lang met plezier gewerkt”, aldus Peter Keijsers, die zijn mening met de duim omhoog benadrukt. Beetje logisch is dat wel wanneer je sinds 1995 alleen Breko aan je schip laat sleutelen.
We zijn terug in 1974 als senior Keijsers met zijn Gerda op de rivier verschijnt. Als gewezen Tsjech was het een snel schip, het vaartijdenboek werd toen nog als een tweederangsroman gelezen. Vijftien jaar was Peter toen hij aanmonsterde. In 1995 had hij samen met José het eerste koppelverband. Daarna was het zakelijk stil tot begin 2008, waarin hij met Breko voor deze nieuwe tot een akkoord kwam. Peter heeft als hobby varen, en dat doet hij al dertig jaar voor Rhenus Duisburg.

Pure zuinigheid
Inmiddels is de kop van het nieuwe schip eraf. Na een rondje Rotterdam-Karlsruhe-Antwerpen heeft de Gerda zijn spierballen getoond. Nu is dat met twee maal 1835 pk van het type 3512 C Caterpillar, versterkt door ZF-koppelingen ook niet zo verwonderlijk. Zeker niet als in het voorschip 750 pk Volvo voor energie zorgt voor een Verhaar-boegschroef, die hulp krijgt van een zusje achter in de bak en nog eenzelfde exemplaar voor in het schip. We gaan nog even door: zes Breko-roeren sturen heel direct, zodat er vrijwel geen snelheidsverlies optreed; in de Van De Giessen-straalbuizen maken ProMarin-schroeven 336 omwentelingen. De keuze voor dit relatief hoge toerental kwam tot stand in overleg met ProMarin. Zo is het mogelijk om met laag vermogen en gering verbruik over stuwkracht te beschikken. Pure zuinigheid dus!

De inrichting bezit styling in zwart, wit en grijs. (foto’s Johan de Witte)

Op de proefvaart dacht er even niemand aan dure olie en de recessie. Met 4900 ton en pakweg 95 procent vermogen verscheen er 21,8 kilometer per uur op de GPS. In de volle run achteruit en na 330 meter stil is dan wel een chique remweg, maar komt bij de dames in de keuken niet zo goed over.
IVW wil nu eenmaal weten of er geen remparachute op moet. Maar alléz, ook als eigenaar laat je hem op zo’n eerste reis door de hang van Dusseldorf voor de sport eens even ’tippelen’. Wanneer de teller dan klimt naar 12 kilometer per uur, worden er geen oplopers waargenomen en staat dat, ondanks de verkwisting, goed op de visitekaart van je schip.

Beproefd model
De Gerda en Gerda II hebben een beproefd model, is constructief in de spanten gezet op een van de beste werven en door Breko professioneel uitgerust. AIM Elektrotechniek heeft als onderneming binnen de Breko-groep de elektrische installatie en het aansluiten van de apparatuur verzorgd. Tecmon was er voor het rvs werk, de masten en de gehele betimmering. En dat mag gezien worden. Benny Vogel van Tecmon houtbewerking heeft met zijn team en passie de EBR-stuurhut nog een extra lift gegeven met bureau, zithoek en kitchenette. Bepaald niet alledaags is de ebony black lessenaar met een matgrijs kunststof blad en ingevuld met Radio Holland-apparatuur.
Een plek, een Gerda met nieuwe accenten waar je zomaar mee weg zou willen varen. José had de woninginrichting in haar portefeuille. Haar hobby is hierin allround zichtbaar. Behalve ruimte en indeling heeft de woning geen vergelijk. De inrichting bezit styling in zwart, wit en grijs. De schitterende keuken van Kelsy’s Kitchens uit Zwijndrecht is écht cool!

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -