Generaties

0

Wie weet leer je jouw achterklein­kinderen of zelfs je achterachterkleinkinderen nog kennen. Of dat interessant is, is maar de vraag, want die laatste categorie heeft gemiddeld maar 6,25 procent van jouw genen en dat kun je eigenlijk nauwelijks meer familie noemen.

Daarom vind ik mensen die op zoek zijn naar hun afstamming altijd wel vermakelijk, want je hoeft maar een paar generaties verder te gaan en je hebt zoveel voorouders dat eigenlijk iedereen van iedereen afstamt. Leuk dat je van Karel de Grote afstamt, maar dat geldt zo’n beetje voor alle mensen met (gedeeltelijke) wortels in Europa. Maar inderdaad lijk je op hem, want hij had vermoedelijk ook twee benen en tien vingers.

Die relatief lange duur van een gemiddeld mensenleven is te danken aan onze gezonde manier van leven. Inderdaad, ondanks luchtvervuiling, extreme stress, social media en de gevaren van verkeer en vervoer. Je mag (moet) klagen over de bizarre voedselindustrie, maar in dit wel­varende stukje wereld eten we beter (en meer) dan ooit enig levend wezen voor ons. Bovendien is er een macht aan medische kennis waardoor we ons leven nog langer kunnen rekken.

Mijn grootvader is opgegroeid in een wereld zonder auto’s. Ik heb het zelf nog meegemaakt dat het bijzonder was als een gezin een auto had. Wij gingen met vakantie in een huur­auto.

Mijn kinderen zijn de eersten die al hun hele bewuste leven toegang tot internet hebben. Voor hen is dat vanzelfsprekend, meer nog dan voor mijn generatie het hebben van een door benzine of diesel aangedreven auto is.

In hoeverre ben je behoudend als je vasthoudt aan iets dat maar enkele tientallen jaren gangbaar was?

Doordat een mensenleven oorspronkelijk niet veel langer dan een jaar of dertig, veertig duurde, is dat de menselijke maat voor iets dat ‘altijd al’ zo was. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, maar ondanks al onze kennis van de geschiedenis lukt het maar niet die menselijke maat achter ons te laten.

In de scheepvaart duren ontwikkelingen langer, doordat schepen nou eenmaal generaties lang meegaan. Schepen op diesel kennen we allemaal ons hele leven al, dus dat is de maat, waarvan we gaan afwijken als we waterstof of andere alternatieven voor diesel gebruiken om schepen voort te stuwen.

Het gaat lukken want waarom zou­den we ons hechten aan iets dat er ‘altijd al’ was? Als je een excuus nodig hebt, doe het voor je kinderen en kleinkinderen. Desnoods gooien we er nog een paar generaties tegen­aan. Laten we niet vergeten dat ook in de tijd van Karel de Grote al schepen op water voeren.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.