- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGebruikers haven Walsoorden luiden noodklok

Gebruikers haven Walsoorden luiden noodklok

- Advertentie -

Delen

“Het enige haventje langs de Westerschelde in Nederland waar industrie- en pleziervaart samengaan, raakt in verval.” De gebruikers van de Zeeuwse haven van Walsoorden luiden de noodklok.

Hulst wil de haven opknappen, maar pas als de gemeente eigenaar is. Nu pacht Hulst, waartoe het dorp Walsoorden behoort, de haven nog van het Rijk. De erfpacht loopt eind dit jaar af. Er wordt al langdurig onderhandeld, maar dat gaat stroef, melden K. Dieleman, B. de Klerk, M de Bruijn en M. Everaert. Zij vertegenwoordigen de gebruikers van de haven en overleggen met de gemeente.

Deze maand voert Hulst weer besprekingen met het Rijksvastgoedbedrijf. De bedrijven willen dat er nu spijkers met koppen worden geslagen en dat ze duidelijkheid krijgen over de toekomst van de haven en daarmee ook die van hun bedrijvigheid.

Veel activiteiten

De haven is opgedeeld in een getijdehaven en een industriehaven. In de getijdehaven is een scheepswerf gevestigd (De Klerk) met twee droogdokken, er meren pleziervaartuigen, binnenvaartschepen, vissersvaartuigen en woonboten aan.

De industriehaven wordt gebruikt door betonfabriek Bleijko voor het lossen van zand en grind en afslag van betonproducten, zoals klinkers. Aan de zuidzijde van de industriehaven zit Mouterij The Swaen. Zee- en binnenvaartschepen meren daar aan om grondstoffen te leveren. Naast de industriehaven is er een opslag voor mosselzaadvanginstallaties. Verder bezoeken allerlei schepen de industriehaven: van inspectievaartuigen, zandzuigers, binnenvaartschepen en plezierboten tot tenders.

Zo’n 180 mensen zijn voor hun werk afhankelijk van de haven van Walsoorden. Naast de werkgelegenheid is er een bloeiend verenigingsleven actief. Het haventje is volgens de vertegenwoordigers van de bedrijven en andere gebruikers ook een toeristische trekpleister in oostelijk Zeeuws-Vlaanderen: “Vele fietsers, automobilisten nemen een kijkje in de haven. De aanpassingen aan de dijkovergang met het dorp Walsoorden versterkt het toerisme rondom de haven.”

Veiligheid

Hulst is in onderhandeling met het Rijk om de haven over te nemen of de erfpacht te verlengen. De ondernemers en andere gebruikers zijn toe aan duidelijkheid. “Zodat er geïnvesteerd kan worden in dokken, loodsen, silo’s en laad- en losvoorzieningen.”

Daarnaast speelt de veiligheid een belangrijke rol, stellen ze: “De infrastructuur dient aangepakt te worden zodat de gebruikers veilig kunnen werken aan de haven.”

Er zijn volgens hen sinds de fusie van de gemeentes Hontenisse en Hulst geen structurele investeringen meer gedaan in de infrastructuur van de haven. Het gaat onder meer om de kades.

“Als het Rijk niet constructief wenst mee te werken voor de overdracht van de haven aan de Gemeente Hulst, komt het haventje uiteindelijk in verval met alle gevolgen van dien”, vrezen de gebruikers. “180 banen staan op de tocht, de haven slibt dicht en de veiligheid op en rond de haven is dan een grote zorg.”

De gebruikers vragen snel duidelijkheid van zowel het Rijk als de gemeente. “Zodat geïnvesteerd kan worden in het haventje. Laat dit pareltje langs de Westerschelde niet verloren gaan. In het verleden waren er zo’n twintig getijdehaventjes waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd werd, dit is het laatste haventje dat nóg niet is verloren gegaan.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -