- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwGambler speelt mee

Gambler speelt mee

- Advertentie -

Delen

Terug uit China om daar eens aan de Ming-cultuur te snuiven en het in aanbouw zijnde casco te inspecteren zei Kareljan van de Pol: "Ze hebben een wakkere ploeg op ons casco gezet. Ik ben tevreden." Hij vond het een goede Chinees! Op 3 september kreeg partner Corina Martha het genoegen om de Gambler te dopen. Het door familie Van de Pol met toeters en bellen versierde laadruim diende als riante feestlocatie. Ondanks de grote publieke belangstelling was er voldoende ruimte.

Wanneer we aan de ‘Doldermankade’ langs de door vloed opgetilde 135 meter Gambler lopen, zien we een aantrekkelijk model dat netjes in zijn spanten zit. We zijn het met Kareljan van de Pol eens dat dit geen verkeerde Chinees is. Niettemin zit er een scheurtje in de spiegel, wat door een employee van Scheepswerf Niessen wordt gerepareerd. Natuurlijk willen we weten hoe dat komt?

"Zijn we halfweg onze technische proefvaart boven de Papendrechtse brug en staan we recht zo die gaat met zo’n 25 man in de stuurhut te glunderen dat alles functioneert en decibels zich nauwelijks roeren, krijgen we plotseling een duwtje in de kont. Heeft een ferryboot onze spiegel geramd, is langs het anker afgegleden waardoor de veerboot averijravage aan aluminium en polyester opliep."
“Nou ja, we konden gelukkig op eigen kracht verder", vertelt Kareljan met een glimlach. "Dolderman heeft onze Gambler ‘ferryproof’ gemaakt. Met onder andere Jan, Koos en Arend hebben we niet alleen prima gewerkt, maar ook veel plezier gehad."

Travel Vision Duo
Het casco draagt het label van Rensen Shipbuilding dat in samenwerking met Oosse Maritiem en Gino De Bruyne van GSK Brokers is geleverd. Dolderman installeerde twee Caterpillars type C32 alsook een aantal John Deere’s voor boegschroeven en boordspanning. Rullens knoopte alle elektrische eindjes aan elkaar, plaatste Alphatron-apparatuur en vanzelfsprekend AIS. Helemaal te gek toch als je net binnen Vreeswijk bent en je ziet op het radarscherm jouw zeeboot de Coenhaven invaren!
Er is een Kampers-stuurhut die Tecmon op een wijze die verder gaat dan gewoon timmeren, heeft gepromoveerd tot stuur-/woon-/relaxruimte. Alphatron is uitgestald op de lessenaar in zijn fraaiste outfit. Met name Bart en Joost van Tecmon dienen hier wegens uitstekend werk en medewerking volgens Kareljan genoemd te worden.

(foto’s Johan de Witte)

We dalen af naar de ruimtelijke woningentree via een trap die zichtbaar uit de koker van Tecmon komt. We zien een met sterrenhemel fraai ingerichte slaapkamer. De badkamer heeft iets van Hilton-comfort. Een door Wooning geleverde keuken met kookeiland en plavuizenvloer neigt naar het walhalla voor een kok. Aan een door Tecman gesoigneerde tafel onder het ovale raam waarin de Gambler gezandstraald in is weergegeven, hebben we een view van 240 graden: goed toeven.
In onze koerslijn laat Dacom op een fraai scherm het hele schip zien. De Gambler is namelijk het eerste schip waar Travel Vision DUO is geïnstalleerd. Astra 1 en Astra 3 kunnen hiermee tegelijk bekeken worden. Vanuit bed is zicht op navigatie en waar de hond aan dek verblijft. Corina heeft stoffeerder Dik den Hollander maar eens uit zijn tent gelokt, en dat is qua kleur en inrichting, dik gelukt.

Alupro licht
Terug naar dek komen we door een verlichte voordeur, met overigens niet zomaar licht! Alupro in Zwijndrecht integreert licht in glas zonder zichtbare bedrading. Door leds volgens verschillende patronen in glas aan te brengen, geeft men een creatieve touch aan licht. Geprogrammeerd in kleuren, sterkte of oplichtend neemt de elegante doorzichtigheid van ‘glassiled’ decoratie of accessoire, visite mee op sleeptouw.
Met Kareljan over dek, machinekamer of een duik in de kopschroefruimte, neemt elke twijfel weg. Het 135 x 11,45 meter en 4043 ton grote drogeladingschip is één en al moderne functie, plus comfort van onze tijd.

Gambler heeft met een casino niets te maken. De Gambler is wel een speler op de vervoersmarkt. Echter de filosofie die Kareljan aan Gambler koppelt is dat je in het leven niets zeker weet, je gokt, soms verlies je, maar af en toe is er ook winst. Als we bedenken dat dit zijn vierde schip is, hij al eens een Van Goor schip had en in 2006 bij Bayens een nieuwe 110-meter afbouwde, is dat winst. Wanneer de ouders Van de Pol gedurende de laatste weken van de afbouw langszij liggen met hun schip om te helpen en natuurlijk de opendag te vieren, hebben Kareljan en Corina geluk in het spel.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -