Feest om nieuwe brug Paal-Tervant

0
Van een staander uit de oude brug is een monument gemaakt in de vorm van een T, van Tervant. (foto De Vlaamse Waterweg)

De nieuwe brug in Paal-Tervant (gemeente Beringen) is op vrijdag 17 juni feestelijk in gebruik genomen. De doorvaarthoogte van de brug over het Albertkanaal is 9,10 meter.

De Vlaams minister Lydia Peeters van Mobiliteit en Openbare Werken verrichtte de opening samen met de 100-jarige Tervantenaar Staf Valkenborgs. Bij de festiviteiten die op zaterdag 18 juni nog volop doorgingen, kwamen verleden en heden samen.

Monument

Er werd namelijk ook een markant monument onthuld: Een stuk uit de oude vierendeelbrug (zo genoemd naar de Belgische architect Arthur Vierendeel), in de vorm van een T, van Tervant. Dat heeft een plekje gekregen aan het kanaal, vlak bij de nieuwe brug. Theo Moons van het gelijknamige handel- en scheepvaartbedrijf was een van de sponsors. Hij stelde ook een schip beschikbaar (onder andere voor filmopnames).

De vervanging van de brug bij Beringen maakt deel uit van de uitbouw van het Albertkanaal. Vanaf 2023 kunnen de eerste schepen er met vier lagen containers varen. Vlaanderen investeerde 11,5 miljoen euro in de nieuwe brug.

De openingshandeling werd verricht door de 100-jarige Staf Valkenborgs en minister Lydia Peeters. Links Stefan Sablon, verantwoordelijk projectleider van De Vlaamse Waterweg.

Twee vliegen in één klap

Er is gekozen voor brede fietspaden, gescheiden van de rijweg, aldus minister Peeters. “Zo versterken we met dit project tegelijk twee duurzame alternatieven voor het wegvervoer. Het goederentransport kan makkelijker via het water én fietsers kunnen veilig en comfortabel het kanaal oversteken. Zo maken we het voor pendelaars, scholieren en recreatieve fietsers aangenamer om te fietsen. Twee vliegen in één klap dus.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.