- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsFarnsum: tegelijk spuien en schutten

Farnsum: tegelijk spuien en schutten

- Advertentie -

Delen

Met het plaatsen van een nieuw, aangepast remmingswerk in het Eemskanaal voor de zeesluis in Farmsum is het mogelijk om veilig gelijktijdig te spuien en te schutten. Hierdoor kan een grote hoeveelheid water in één keer worden afgevoerd en wordt het gemaal Rozema alleen nog in uitzonderlijke situaties gebruikt.

Met deze aanpassing van het watersysteem wordt 25.000 kilo CO2 per jaar (13.000 à 14.000 kuub aardgas) bespaard. Rijkswaterstaat start maandag 28 augustus met het plaatsen van het remmingswerk. De kleine kolk is voor de werkzaamheden tot en met 8 september gestremd. De scheepvaart kan ongehinderd van de grote kolk blijven gebruikmaken.

 

Minder CO2

Om meer CO2 te besparen hebben Rijkswaterstaat en Waterschap Hunze en Aa’s samen het gehele watersysteem bekeken. Met de technische oplossing van het remmingswerk is het mogelijk om op hetzelfde niveau te kunnen spuien en schutten en tegelijkertijd CO2 te besparen.

“We zijn zeer content met deze ontwikkeling”, zegt Hilbrand Sinnema, dagelijks bestuurslid bij Waterschap Hunze en Aa’s. “Doordat naast de oude zeesluis, ook de kleine zeesluis voor het spuien ingezet kan worden, scheelt dat in inzet van gemaal Rozema. Het is zonde om een gemaal in te zetten als het water ook op natuurlijke manier de zee in kan stromen.”

 

Stromingen door spuien

Zodra het waterpeil op het Eemskanaal boven de 70 centimeter stijgt, moet er water worden afgevoerd. Het waterschap doet dit door het water op zee te spuien via de oude zeesluis en indien nodig door de inzet van gemaal Rozema in Termunterzijl. Daarnaast kan Rijkswaterstaat extra water afvoeren door via de kleine zeesluis te spuien. Dit kon echter alleen als er geen scheepvaart was. Het spuiwerk veroorzaakt namelijk stromingen waardoor schepen uit koers kunnen raken. Het nieuwe remmingswerk zorgt dat schepen ook tijdens het spuien veilig de sluis in en uit kunnen varen.

 

Kleine sluis twee weken gestremd

De aannemer heeft de afgelopen weken voorbereidende werkzaamheden in de werkplaats uitgevoerd om de hinder voor de scheepvaart tot een minimum te beperken. Het plaatsen van de remmingswerken neemt twee weken in beslag.

De remmingswerken zullen vanaf een ponton op het water worden geplaatst. Hierdoor is de kleine sluis van 28 augustus tot en met 8 september gestremd. De scheepvaart kan wel ongehinderd gebruikmaken van de grote sluis.

 

De zeesluis in Farnsum. (foto Rijkswaterstaat)

Slim Watermanagement

De manier waarop Rijkswaterstaat en Hunze en Aa’s deze CO2 besparing bij Farmsum hebben bereikt, is een voorbeeld van Slim Watermanagement. Het RWS-programma met deze titel heeft als doel om watertekort, wateroverlast en energiegebruik te verminderen door de beschikbare capaciteit van het Nederlandse watersysteem beter en duurzamer te benutten.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -