- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsExtra miljoenen voor expansie EST-Floattech

Extra miljoenen voor expansie EST-Floattech

- Advertentie -

Delen

EST-Floattech ontvangt een investering van 3 miljoen euro van Energietransitiefonds Rotterdam. Dit maakte de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) bekend. Het Energietransitiefonds Rotterdam is een investeringsfonds van de gemeente.

EST-Floattech ontwikkelt en produceert lithium-ion-batterijsystemen voor elektrische en hybride aandrijving van onder meer binnenvaartschepen, veerboten en jachten. In combinatie met in eigen beheer ontwikkelde software zorgen de systemen voor een aanzienlijke verbetering als het gaat om CO2-uitstoot, brandstofkosten, geluidsoverlast en luchtkwaliteit. De 3 miljoen euro is voor het Energietransitiefonds Rotterdam de eerste investering in maritieme batterijsystemen. De bestaande aandeelhouders, Rotterdam Port Fund, PDENH, Ponooc en Yard Energy, investeren gezamenlijk 1 miljoen euro extra.

Batterijtechnologie

InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, is fondsbeheerder van Energietransitiefonds Rotterdam. De overheidsorganisatie is ook als investeerder in Rotterdam Port Fund nauw betrokken bij de investering. Rotterdam Port Fund is een privaat investeringsfonds dat zich richt op innovatie in de havensector. Het fonds speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de transactie. Die is volgens InnovationQuarter een toonbeeld van de hechte samenwerking binnen het Zuid-Hollandse maritieme cluster.

“Rotterdam trekt bedrijven aan die durven te investeren in de energietransitie”, aldus wethouder Chantal Zeegers. “Dat zien we nu ook met EST-Floattech. Hun innovatie batterijtechnologie voor schepen levert een bijdrage aan de reductie van de CO2-uitstoot in een sector waar veel winst te behalen valt. Ontzettend fijn dat we via het Energietransitiefonds Rotterdam dit soort bedrijven kunnen steunen.”

EST-Floattech is weliswaar gevestigd in Badhoevedorp en dus in Noord-Holland, maar het bedrijf draagt door de vele Rotterdamse klanten bij aan dat ecosysteem. Zoals Damen en Kotug. Dat rechtvaardigt volgens de partijen de geldinjectie. Innovatie op het gebied van elektrificatie sluit zowel aan op de Regionale Maritieme Agenda 2030 als de Energiestrategie regio Rotterdam Den Haag.

Emissiehandelssysteem ETS

Sinds 1 januari is het Europese CO2-emissiehandelssysteem EU-ETS van kracht voor grotere zeeschepen, Naar verwachting volgen kleinere schepen in 2026. Ook voor de binnenvaart wordt over ETS nagedacht. De toenemende kosten die samenhangen met CO2-uitstoot maken elektrificatie steeds interessanter binnen een sterk groeiende markt, zo verwachten de investeerders. Als op één na grootste speler ligt er dan een grote kans voor EST-Floattech.

Lithium-ion-batterijen combineren een laag gewicht met hoge energiedichtheid, lage zelfontlading en lange levensduur. Het batterijmanagementsysteem van EST-Floattech bewaakt de laadstatus, ontladingsstatus, temperatuur en andere parameters om te zorgen dat de batterijen efficiënt en veilig functioneren. Octopus Series, het nieuwe batterijsysteem van EST-Floattech, is gecertificeerd door keuringsinstanties DNV, Lloyd’s Register en Bureau Veritas.

Groei

Voor de aluminium behuizing, het isolatiemateriaal, de elektronicacomponenten en de rekken waarin de batterijcellen worden geïnstalleerd, werkt EST-Floattech samen met Nederlandse partners. Dankzij de investering kan EST-Floattech nationaal en internationaal verder groeien. Het bedrijf concentreert zich op marktleiderschap in Noordwest-Europa en werkt samen met batterijfabrikant DuraPower voor toegang tot Azië en Oceanië. Ook wil EST-Floattech zich in de toekomst op grotere vaartuigen gaan richten.

Topman Joep Gorgels van EST-Floattech licht toe: “De investering van Energietransitiefonds Rotterdam en de huidige aandeelhouders in EST-Floattech brengt niet alleen nieuw kapitaal, wat ons helpt de volgende groeistap te zetten, het laat ook zien dat Nederland gelooft in de kracht van innovatie en duurzame energie. Met InnovationQuarter hebben we er een nieuwe partner bij en samen met Ponooc, Yard Energy, Rotterdam Port Fund en PDENH bouwen we door aan een toekomst waarin wij een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maritieme industrie.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -