- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsExpositie ‘Bouwen met de natuur’

  Expositie ‘Bouwen met de natuur’

  - Advertentie -

  Delen

  Het Nationaal Baggermuseum heeft een nieuwe wisselexpositie: Bouwen met de Natuur. Donderdagmiddag 5 oktober opent de directeur van de Vereniging Natuurmonumenten, Marc van den Tweel, deze expositie.

  De bezoeker kan hier zien hoe waterbouwers over de hele wereld duurzame en flexibele oplossingen bedenken voor de ontwikkeling van delta- en kustgebieden. De druk op deze gebieden neemt toe. In 2050 woont en werkt bijna 70 procent van de wereldbevolking er, terwijl klimaatverandering en zeespiegelstijging juist in die gebieden gevolgen zullen hebben.

   

  Natuurlijke processen benutten

  Bouwen met de Natuur, internationaal aangeduid als Building with Nature is een nieuw concept in de waterbouw. Natuurlijke processen, zoals wind, golven, stroming en sedimentafzetting inzetten als duurzaam wapen in de strijd tegen zeespiegelstijging en erosie van kustlijnen. Tegelijk maakt dit nieuwe natuurontwikkeling mogelijk en helpt het bij meervoudig grondgebruik in de delta- en kustgebieden.

   

  Zandmotor

  Aan de hand van vijf voorbeeldprojecten duikt de bezoeker in het baggermuseum in de wereld van Building with Nature. Projecten in Nederland zijn de Zandmotor bij Kijkduin, de Marker Wadden in het Markermeer en het Wervenpark in Dordrecht. In al deze projecten spelen natuurontwikkeling en recreatie een belangrijke rol. De projecten zorgen voor een beter leefgebied voor vogels, vissen, zoogdieren, insecten en amfibieën met mogelijkheden voor recreatie en ontspanning.

  Daarnaast zijn er in de expositie een Indonesisch en een Amerikaans project opgenomen; Noord-Java dat al jaren kampt met heftige erosieproblemen, zet in op het herstel van de Mangrovebossen om de kustlijn te beschermen. Het project Mordecai Island ten zuiden van New York laat zien hoe Building with Nature kan helpen bij natuurherstel en tegengaan van erosie.

   

  Ecoshape

  Deze bijzondere expositie is gemaakt in nauwe samenwerking met EcoShape uit Dordrecht. Dit is een stichting gefinancierd door overheid en bedrijfsleven met als doelstelling kennisontwikkeling over Building with Nature. Grote Nederlandse waterbouwbedrijven, ingenieursbureaus, natuurorganisaties en de overheid zijn verenigd in EcoShape.

   

  Openingstijden

  De opening is alleen bedoeld voor genodigden. Vanaf vrijdag 6 oktober is de tentoonstelling voor iedereen toegankelijk. Het Nationaal Baggermuseum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

   

   

   

   

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -