Watertruck is een Europees project waarin partners uit Nederland, België en Frankrijk deelnemen. Het project Watertruck beoogt een nieuw transportconcept voor de binnenvaart op kleine vaarwegen in de markt te zetten.
Onder kleine vaarwegen wordt verstaan CEMT-klasse I (300 ton) tot en met CEMT-klasse IV (maximaal 1.500 ton). Het innovatieve aan Watertruck is de toepassing van het model van wegtransport op de binnenvaart. De duwboot kan vergeleken worden met een trekker die zoveel mogelijk rijdt om rendabel te zijn. De duwbak fungeert als oplegger, die ook de rol van tijdelijke opslagplaats kan vervullen.
Duwbakken hebben een grotere flexibiliteit dan klassieke binnenschepen. Ze kunnen immers blijven liggen tot de gewenste vulgraad bereikt is om dan in konvooi hun traject voort te zetten. Een bijkomend voordeel is dat schippers elke dag naar huis kunnen, waardoor het werk aan boord aantrekkelijker wordt. De laadcapaciteit van de combinatie duwboot en duwbak neemt aanzienlijk toe omdat er geen woonruimte meer nodig is.
Verdwijnen
Aanleiding voor het Watertruck-project is enerzijds het in snel tempo verdwijnen van kleine binnenschepen en anderzijds het gebrek aan personeelsinstroom in de binnenvaart op deze kleine schepen. Deze problemen doen zich zowel in Nederland voor als in de buurlanden. Internationale samenwerking is noodzakelijk omdat:
• in alle Noord West-Europese binnenvaartregio’s het tekort aan traditionele kleine binnenvaarschepen en personeel groot is
• de regelgeving in de diverse binnenvaartregio’s op elkaar afgestemd moet worden
• het aantrekken van het broodnodige extra personeel voor de binnenvaart op kleine vaarwegen nooit lokaal of in een beperkte regio gerealiseerd kan worden
Het EICB publiceert de voortgang in het project en de tussenresultaten op de eigen website.
Bel of mail voor informatie naar Khalid Tachi: (010) 798 98 30.