- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwEen Hollandse parel in Scharendijke

Een Hollandse parel in Scharendijke

- Advertentie -

Delen

Waar eens suikerbieten over de schuif het ruim in rolden, ligt het product van Scheepswerf Gebr. Kooiman en Technisch Bureau Gommers als een parel aan de kade. Begrippen als macho, potig, onbescheiden en gelikt karakteriseren deze sleep-/werkboot. Het zijn eigenschappen waarmee de eigenaar, vof Hubregste v/d Berge, wereldwijd uit de voeten kan.

Zeven jaar geleden bouwde Kooiman de eerste boot voor Rinus Hubregste. De Dutch Pearl is zijn vijfde. (foto’s Johan de witte)

Scharendijke: Blauwe lucht, zon, authentiek Zeeland en de kade vol met belangstellenden. Dat geeft de Dutch Pearl extra glans. Kleinzoon Sven Heijboer keilt er een Taittinger Brut tegenaan en geeft de boot zijn naam. Een frisse oostenbries vergezelt de vlagwisseling, waarna Rinus Hubregtse met het gezelschap in zijn kielzog koers zet naar Restaurant Westenwind. Met muziek van de bard Eduard Hagesteijn, speeches, complimenten, drank en spijs in feestelijke ambiance werd het weer ‘schaerendieks’ gezellig.

Vertrouwen
“Hubregtse staat voor wat hij zegt", aldus een spreker, “hij is een water- en sportvriend, maar ook een zakenman, die vooral zichzelf blijft. Doe een beroep op hem en er gebeurt wat. Ditmaal ging het ‘cadeautip-saldo’ van het feest naar de Jeugdvoetbal Opleiding Zeeland (JVOZ). Er wordt een analysesysteem om de kwaliteitslat van de spelers naar een hoger niveau te tillen voor gekocht. Kleinzoon Sven probeert op de grasmat in de spits te komen en mocht het bedrag aan de JVOZ overhandigen.
Rinus bedankte Scheepswerf Kooiman voor een "mooi product, en vooral de werkmensen die de laatste dagen de zaak geregeld hebben. Bedankt ook, Ballast Nedam voor het werk. Jij de boot en wij het werk en samen zijn we sterk", verwierf een donderend applaus van de vele aanwezige collega’s uit de branche.
Zeven jaar geleden bouwde Kooiman het eerste schip voor Rinus Hubregste en nu is zijn vijfde overgedragen. Hubregtse, en natuurlijk ook zijn vrouw Nanny en Kooiman, hadden dat niet durven hopen.
Rinus Hubregtse ontmoette in 2009 een Rus die in een nieuwe sleepboot was geïnteresseerd. Men besloot om twee casco’s te laten bouwen. Echter: de Rus kwam nooit meer opdagen en zo hadden de partijen een casco te veel. De kredietcrisis kwam er aan. Hubregtse zei: “Ik heb geen geld voor twee boten!” Kooiman bood hulp en Rinus hielp Kooiman van de boot af. Wat je noemt een win-winsituatie. Zoiets kan alleen als je elkaar vertrouwt.

We gaan eens even bij projectleider David Vat – al bij zo’n tien nieuwbouwboten betrokken – langs voor de techniek. "Hoewel continu innoveren bij de Kooiman Groep traditie is, is deze boot een kopie van de Dutch Power. Wel is deze de meest optimale uitvoering die Kooiman tot dusver heeft gebouwd. De voortstuwingtrein heeft een constructieve perfectie die met gashendels onderin een euro op zijn kant op het werkdek laat staan. (hiervan bestaat een foto, red.) Daar zijn we met z’n allen wel een beetje trots op. Elke schip is voor ons een groeiproject waar je van leert.”

Prominent aanwezig
Ronald Trommel, van de shortsea afkomstig en als laatste op een van de Hubregtse-boten in Kazachstan, is kapitein op de Dutch Pearl. Naftalie Blokzijl is inmiddels gepokt en gemazeld op de sleepboten van Hubregtse en vaart als tweede kap nog een poosje mee tot een volgende project in Bulgarije in het water rolt, waarin hijzelf participeert.

Stadionverlichting boven in de mast.

Op dit 31,10 x 9,50 x 3,10 meter grote werkschip is Mitsubishi met twee maal 1170 kW, een 6-cilinder in lijn voor hydroset en boegschroef plus twee generatorsets prominent aanwezig. Reintjes-keerkoppelingen versterken deze voortstuwing. De gesoigneerde Hägglunds-sleeplier heeft trommels van 30 en 90 ton. Een Heila-dekkraan geeft de sleepboot potentie als werkschip. Stadionverlichting boven in de mast zet elke speler aan dek in het licht.
We praten nog even met Jeanine Heijboer-Hubregtse, zichtbaar trots op haar vader. Haar man Jacco voert de administratie van vof Hubregtse v/d Berge. Met zicht op het pensioen van Rinus Hubregtse is de firma uitgebreid met Heijboer BV en Van Oeveren BV.
Niettemin gooit Rinus de tros nog lang niet los en blijft hij trekken zolang er gang in zit. Misschien zien we hem nog wel eens bij Kooiman op de werf. Wat Kooiman betreft mag dat morgen al.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -