Een baan op het water? Doe hier wat ideeën op

0

Het water heeft op veel mensen een bijzondere aantrekkingskracht. De vrijheid, de frisse buitenlucht, het uitzicht over het water, kameraadschap. Het heeft natuurlijk ook echt wel zijn charme en niet iedereen is geschikt om elke dag met een 17 inch laptoptas onder de arm naar kantoor te gaan. Maar wat kun je dan zoal doen wanneer je een baan op het water ambieert? Hieronder geven we je graag een paar voorbeelden van mogelijke maritieme carrières.

Matroos

Een baan als matroos behelst heel wat meer dan alleen het schrobben van een dek. Wat je precies gaat doen hangt natuurlijk voor een groot gedeelte af van het soort schip waarop je matroos bent en welke lading dat schip vervoert. Je moet in ieder geval wel zin hebben om een rugtas in te pakken en langere tijd van huis te zijn. Ook is het handig als je een manusje van alles bent en geen twee linkerhanden hebt. Je moet namelijk inzetbaar zijn voor schoonmaakklusjes en onderhoud, maar soms moet je ook dienst doen als kok of uitkijk. Ook moet je van aanpakken weten want je helpt ook met laden en lossen.

Je hebt matrozen die de hele wereld over varen, maar ook matrozen in de binnenvaart. In alle gevallen ben je als matroos verantwoordelijk voor de ondersteuning van de schipper.

Schipper

Ben jij een geboren leider? Als schipper geef je leiding aan de bemanning van een schip. Dat betekent niet alleen dat je ervoor zorgt dat iedereen zijn werk goed doet, maar ook dat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van alle opvarenden. Jij zorgt er tevens voor dat het schip de juiste koers vaart, want je bent ook verantwoordelijk voor de navigatie. Daarvoor hoef je tegenwoordig gelukkig niet meer alleen te vertrouwen op de sterren, en je hoeft zelfs je laptop niet uit je 14 inch laptoptas te halen, want hier heb je aan boord gewoon apparatuur voor. Natuurlijk heb je voor deze functie een groot vaarbewijs voor nodig. Verder zorg je ervoor dat het laden en lossen zonder problemen verloopt en houd je je bezig met de administratieve zaken, zoals vrachtbrieven en documentatie voor de douane.

Medewerker cruiseschip

Ben je wel in voor een maritiem avontuur en hou je van reizen maar wil je geen onderdeel uitmaken van de nautische bemanning? Zoek dan eens naar een leuke functie op een cruiseschip. Vooral wanneer je al wat ervaring hebt in de horeca of entertainment wereld kun je op een cruiseschip vaak wel terecht. Denk bijvoorbeeld aan barman, bediening of kamermeisje. Maar ook zangers, dansers of andere artiesten maken een kans om als medewerker de wereldzeeën te bevaren.

Scheepsbouwer

Wel een passie voor de scheepvaart maar blijf je zelf liever aan wal? Als scheepsbouwer ontwerp en bouw je schepen. Dat betekent dat je handig moet zijn met je handen maar ook een goed technisch inzicht moet hebben. Natuurlijk hangt het er enorm vanaf wat voor schip je gaat ontwerpen en bouwen. Of je een simpele sleepschuit maakt of een luxueus zeiljacht maakt natuurlijk wel een verschil.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.