Ecocard uitgesteld tot 1 januari 2011

0

Deel A van het Scheepsafvalstoffenbesluit treedt pas op 1 januari 2011 in werking. Vandaag werd bekend dat besloten is dat de invoering van dit deel, dat de bijdrage van scheepseigenaren regelt, niet op 1 juli wordt ingevoerd, maar een half jaar wordt opgeschort. Dat is nodig doordat Duitsland en België nog niet klaar zijn voor de invoering.

Deel A van het Scheepsafvalstoffenbesluit (SB) regelt de verzameling, afgifte en inname van olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval. Voor dit deel is een betalingsregeling ontworpen waarbij de schipper met een ecocard (onderdeel van het elektronische betaalsysteem) een verwijderingsbijdrage betaalt van € 7,50  per 1000 liter gebunkerde gasolie. Daarmee worden de inzameling en verwerking van olie- en vethoudend scheepsafval gefinancierd.
Het uitstel van de toepassing van deel A betekent dat schippers deze bijdrage tot 1 januari 2011 niet hoeven te betalen. De reeds verstrekte ecocards kunnen vanaf die datum worden gebruikt.

Opcenten
Om de afvalinzameling veilig te stellen wordt bezien hoe de huidige financiële bijdrage tot 1 januari 2011 kan blijven bestaan. Er wordt momenteel in overleg met de havenbedrijven bekeken of de opcenten op de havengelden kunnen worden voortgezet. Ook wordt met de Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) en de sector gesproken over voortzetting van de directe verwijderingsbijdrage voor bilgewater.
Op zeer korte termijn zal hierover een besluit worden genomen, meldt Rijkswaterstaat.

Wijzigingen deel B wel nu
Op 1 juli worden wel enkele wijzigingen in deel B van het SB van kracht. Het gaat om wijzigingen in:
– de modellosverklaring; het belangrijkst is de toevoeging van de Euralcode om te voorkomen dat de schippers ook nog een aparte melding moeten doen conform het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke stoffen;
– de stoffenlijst. Er zijn onder andere stoffen in opgenomen die nog niet op de lijst te vinden waren maar wel al vaak vervoerd worden.

Beide documenten zijn te vinden op www.sabni.nl en op www.rijkswaterstaat.nl/sav-handboek

Met vragen over deel A kunnen schippers terecht bij de Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB), telefoon: (010) 412 95 44.
Alleen voor vragen over deel B kan men terecht bij het meld- en informatiepunt van Havenbedrijf Rotterdam, telefoon: (010) 252 10 00.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.