Duizendste aansluiting voor walstroom

0

Zeeland Seaports heeft de laatste tijd flink geïnvesteerd in de uitbreiding van het aantal walstroomkasten. Dat leverde vrijdag 4 oktober de duizendste aanmelding bij Utiliq op. Daarom reikte Daan Bos van de aanbieder van het betaalsysteem voor walstroomgebruik in Terneuzen de Gouden Walstroomsleutel uit aan binnenvaartondernemer Den Dikken van motorschip Excelsior. 

Daan Bos van Utiliq reikte de Gouden Walstroomsleutel uit aan binnenvaartondernemer Den Dikken van motorschip Excelsior.

Met de uitbreiding van de walstroomkasten in Terneuzen kon Utiliq de mijlpaal behalen. “In de afgelopen zes jaar heeft het Walstroomsysteem van Utiliq 6.000 ton CO2 bespaard, het equivalent van de uitstoot van het jaarverbruik van 2.500 auto’s, om nog maar niet te spreken van de hoeveelheid gereduceerd fijnstof en de voorkomen geluidshinder”, aldus Daan Bos. Utilig is een dochterbedrijf van energieleverancier Eneco.
Door het gebruik van walstroom vermindert lokaal de uitstoot van NOx en fijn stof en wordt geluidsoverlast beperkt. Uit, mede door de Werkgroep Vitaal Sloegebied en Kanaalzone gefinancierde, onderzoek naar de effecten van walstroom is gebleken dat de walstroomkasten in en vlakbij woonkernen een positief effect hebben op het leefklimaat.

Terneuzen
Zeeland Seaports, als havenbedrijf verantwoordelijk voor ontwikkeling, beheer, onderhoud en exploitatie van de havens van Vlissingen en Terneuzen, heeft het aantal walstroomkasten uitgebreid zodat het totaal aantal walstroomaansluitingen in de haven van Terneuzen op circa tachtig uitkomt.
De kasten zijn met name geplaatst op locaties dicht bij de woonkernen van Terneuzen, Sluiskil en Sas van Gent. Het gaat om de Beurtvaartkade, de gehele oostelijke zijde van zijkanaal A en het Noorddok in Terneuzen, de Groene Wal in Sluiskil en Zijkanaal H in Sas van Gent.

Walstroom.nl
De kasten zijn aangesloten op het activatie- en betaalsysteem van Utiliq, dé standaard voor Walstroom in Nederland. Schippers kunnen zich aanmelden voor dit systeem via de website www.walstroom.nl. Via de app walstroom.nl of via 0900-1492 kunnen schippers met ‘een druk op de knop’ de walstroomvoorzieningen van Utiliq in heel Nederland bedienen.

Klachten
Helemaal probleemloos werkt het systeem overigens niet. Nogal wat scheepseigenaren hebben herhaaldelijk problemen doordat veel stroomkasten te licht zijn uitgevoerd. De kasten kunnen de vermogensvraag van moderne, grote schepen vaak niet aan, raken overbelast en geven er dan de brui aan. Ondanks herhaaldelijke klachten zijn die technische problemen nog niet opgelost.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.