Dronken schipper vaart door na aanvaring

0

De Waterpolitie heeft vanochtend een 67-jarige Duitse schipper van een motortankschip aangehouden voor het veroorzaken van een aanvaring op de Beneden Merwede en het varen onder invloed van alcohol. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft een vaarverbod gekregen van vijf uur en een schikkingsvoorstel van 2000 euro.

Omstreeks 06.15 uur voer zijn met 1200 ton gasolie geladen schip ter hoogte van Sliedrecht op een aantal lege duwbakken, die lagen afgemeerd bij Baars. De aanvaring ging met een hoop lawaai gepaard, waardoor omwonenden wakker schrokken. Het schip voer door. Na herhaaldelijke oproepen van de verkeerspost van Rijkswaterstaat in Dordrecht besloot de schipper ter hoogte van Werkendam voor anker te gaan.

Zwijgrecht
Medewerkers van de Waterpolitie Gorinchem van het KLPD zijn aan boord gegaan en constateerden dat de schipper onder invloed verkeerde. Op het bureau blies de man 505 ug/l (1,1 promille). Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een vaarverbod van vijf uur.
Het schip is beschadigd geraakt door een anker dat in de wand is geslagen. Aan de wal sneuvelden een steiger en een meerpaal.
De stuurman had ook te veel gedronken en mocht niet als bemanningslid worden aangemerkt. De schipper verklaarde dat het schip uit zijn roer was gelopen en beriep zich verder op zijn zwijgrecht. De Waterpolitie heeft geen technische gebreken kunnen ontdekken. Rijkswaterstaat heeft een vaarverbod voor het schip opgelegd totdat het is gerepareerd.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.