- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekDrie EICB workshops op Europort 2009

Drie EICB workshops op Europort 2009 [EI van ColumBus]

- Advertentie -

Delen

Tijdens Europort 2009 worden deze week in Ahoy in het BinnenvaartHuis (stand 4.407) workshops gehouden over de binnenvaart. Het EICB werkt daaraan mee. Kijk voor een volledig overzicht van alle workshops op www.eicb.nl, onder het kopje ‘Nieuws’.

Workshop EWITA
Het EICB houdt drie workshops. De eerste is vandaag, dinsdag 3 november van 12.45 tot 13.15 uur: EWITA – E-learning: connecting European Waterways. EWITA is kort voor European Web Platforms and Training Concepts for Inter-modal Inland Waterway TrAnsport. Een Europees project waarin vijf partnerlanden – Oostenrijk (Via Donau, FH Oberösterreich, Imagination), Nederland (SPB, ROC Zeeland), België (EIA, PBV), Roemenië (CERONAV) en Duitsland (Hansa Verlag) – gezamenlijk een state-of-the-art e-learning webplatform ontwikkelen voor het Donau- en Rijn-Maas-Schelde-gebied; respectievelijk INeS Danube en INeS RMS.
Het hoofddoel van dit project is het stimuleren van de binnenvaart binnen de logistieke sector. Dit willen we bereiken door de implementatie van twee e-learning platforms om trainingen te faciliteren aangaande de intermodale binnenvaart in Europa.
Verder zal de e-learning omgeving een plek worden waar we geïnteresseerden bekend laten maken met de binnenvaart. De leerstof zal moderne, op multimedia gebaseerde leertechnologiën bevatten zoals 3D-animaties, video, voice-over en interactieve elementen.
In de workshop zal worden ingegaan op het RMS e-learning systeem en verzoeken wij het publiek om op- en aanmerkingen hierop te geven.

Workshop subsidie
De tweede workshop is ‘Subsidieregeling Innovatie Binnenvaart’ en wordt woensdag 4 november van 13.30 tot 14.00 uur gehouden. Hij is bestemd voor mensen die willen innoveren in de binnenvaart met ondersteuning van subsidies.
De Subsidieregeling Innovatie Binnenvaart (SIB) biedt subsidie aan kansrijke, innovatieve projecten in de binnenvaart op thema’s als logistiek en nieuwe markten, overslagtechnieken, vermindering van luchtemissies en brandstofgebruik, scheepstechniek, ICT en informatiestromen, onderwijs en beveiliging.
De innovatieprojecten moeten betrekking hebben op haalbaarheidsstudies, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling of demonstraties. Bij de uitvoering van de SIB werken het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) en SenterNovem samen. De opdrachtgever is het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Wilt u profiteren van subsidies voor uw innovatie? Kom dan voor informatie naar de workshop. U wordt geïnformeerd over de subsidieregeling, geadviseerd over uw innovatie inclusief het op uw verzoek organiseren van een expertgroep voor uw idee. Vind uit hoe het EICB u kan begeleiden bij het projectvoorstel als onderdeel van uw subsidieaanvraag.
Voor 2010 is naar verwachting € 1.300.000 subsidie beschikbaar voor innovatieve projecten.

Workshop Waterstof on demand
Op donderdag 5 november van 14.15 tot14.45 uur wordt de derde EICB-workshop gehouden met als titel ‘Waterstof on demand’.
Waterstof wordt beschouwd als de brandstof van de toekomst omdat hij met behulp van een brandstofcel kan worden gebruikt voor de productie van elektriciteit. Brandstofcellen zouden toegepast kunnen worden in de transportsector. Prototypes van dergelijke vervoersmiddelen rijden en varen al rond.
Momenteel wordt het merendeel van de waterstof geproduceerd uit aardgas. Dit is geen duurzaam proces, doordat er een netto-uitstoot van CO2 plaatsvindt (bijdrage aan het broeikaseffect) en doordat aardgas geen hernieuwbare grondstof is. Ook als waterstof door middel van elektrolyse geproduceerd wordt, is deze productie energie-intensief.
Een tussenoplossing voordat de techniek van waterstofproductie duurzamer is geworden, ligt in het gebruik van ‘H2 on demand’ techniek. Het gaat om het toevoegen van waterstof aan de luchtinlaat om de dieselverbranding te verbeteren. De benodigde hoeveelheid waterstof voor de vermenging via de luchtinlaat is relatief laag, waardoor het mogelijk wordt gebruik te maken van ‘H2 on demand’.
Meer weten over de technische mogelijkheden en voordelen van ‘H2 on demand’ voor de binnenvaart, kom dan naar deze workshop.

Neem voor meer informatie contact op met Mylène de Hooge: 010-7989830.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -