- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwDinara: telg van Mountain Tankers

Dinara: telg van Mountain Tankers

- Advertentie -

Delen

Zoals rivieren grenzen tussen landen markeren, geeft het kalkstenen Dinara-gebergte zo’n 10 kilometer lang de grens aan tussen Kroatië en Bosnië. Het stalen mts Dinara van eigenaar Mountain Tankers BV zag het levenslicht in China, werd grootgebracht door Dolderman en vaart met 125 x 11,45 meter voor Interstream Barging.

Echter niet voordat doopvrouw Liona Bosman onder belangstelling van een select gezelschap de champagne met verve tegen het schip keilde en de bemanning en de Dinara goede vaart wenste. Zoals bij het Dordtse Dolderman gebruikelijk werd op deze oplevering geproost in de catacomben van Café Merz.

De Dinara mag gezien worden. (foto’s Johan de Witte)

Kapitein Patrick Guit, die zijn carrière startte op het mts Astra, en stuurman Arnout de Man hesen, geflankeerd door matroos Wesley Roth, de volgende morgen de vertrekvlag al vóórdat Dordrecht wakker werd.

Niet duurder, wel leuker
We zitten bij Universe Shipping BV met zicht op vaarwater. In gezelschap van officemanager Liona Bosman, Antoon Bosman en Marcel Roth filosoferen we over de economie en de invloed daarvan op de Dinara. "De markt herstelt zich langzaam; het consumentenvertrouwen groeit en het wordt tijd dat ze in Den Haag een kabinet formeren. Het wordt een periode van twee stappen vooruit en één achteruit", is de teneur van de dialoog.
Antoon en Marcel zijn de ‘motoren’ achter deze Dinara, en hoe kan het anders: de afbouw aan de overkant is perfect verlopen. Het casco werd op tijd geleverd door Rensen Shipbuilding. "In klantvriendelijk overleg met Dolderman, EMS en onderaannemers bespreek je dan een mooi inbouwpakket. Tijdens het project veranderen dingen in welkome alternatieven, waarvan je het bestaan niet wist. Niet duurder, maar leuker. Als klant ben je er nummer 1. Goede ideeën. Slechts één aanspreekpunt en helemaal klaar op tijd."

Type Oase
Wanneer we kijken wat Dolderman in korte tijd presteert en hoe de jongens van Teunis Verveer timmeren, hoe Electric Marine Service de ’touwtjes’ aan elkaar knoopt om zo’n schip te laten functioneren, Anita Roth en Nelly Bosman in coöperatie met Textilia, de interieurverzorger uit Dordrecht, het binnen fraai in evenwicht brachten met buiten en de inzet van nog veel andere medewerkers, geloven we dat de afbouw perfect gelopen is.

De Dinara, een type Oase met standaarduitvoering en overeenkomstig de mooie zomer met International Paint geconserveerd, mag gezien worden. Overigens, afgaande op de spirit van het bedrijf de laatste jaren, is deze Dinara waarschijnlijk niet de laatste ‘berg’ van Mountain Tankers.

Transafe-systeem
Twee C32’s van Caterpillar zetten de Dinara in beweging. De kopschroef van Verhaar met een C18 zorgt ervoor dat het schip onder controle blijft. In de Kampers-stuurhut navigeert Alphatron-apparatuur, geleverd door Dutch Marine Technology.
Het schip heeft elf tanks en een gelijk aantal deepwell-pompen van Marflex. EPS leverde een slobpomp, en niet minder belangrijk: Keukenline de keuken.
Kapitein Guit werkt met de recente update van het Transafe-systeem TMPS, waarin alle scheepszaken aan de pc worden toevertrouwd. Zoals administratie, veiligheid, onderhoud en certificaten. Er is onder andere een gebruikersoptie aan de software toegevoegd zodat er op kantoor ingelogd kan worden.
Vervoer over de Europese binnenwateren heeft te maken met zowel lokale, nationale als internationale regelgeving en normen en eisen van opdrachtgevers. Voor een binnenvaartondernemer is het ondoenlijk dit allemaal op een goede manier bij te houden. Transafe biedt de helpende hand en ondersteunt op het gebied van veiligheid, Arbo, kwaliteitstrainingen en alcohol-/drugstesten.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -