- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDe blije parade van de salonboten

De blije parade van de salonboten

- Advertentie -

Delen

De kleine Amsterdamse rederijen vierden met een blije parade dat ze weer met gasten mogen varen dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. Wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit) opende zaterdag 5 juni symbolisch de Herengracht voor de leden van de VRA, de branchevereniging voor op hospitality en groepsverhuur gerichte scheepseigenaren in Amsterdam.

Na het doorknippen van het lint bliezen de circa vijftig aanwezige schepen op de hoorn om vervolgens in een lange stoet door de grachten te varen. De Vries stelde: “Een heuglijk moment voor de passagiersvaart. Vanaf vandaag mogen ze weer varen met gasten aan boord na een hele lastige periode.”

Frans Heijn, eigenaar van Admiraal Heijn, voer wethouder De Vries – emissievrij – rond met de Anne Bonney. “Tijdens deze tocht gaf ik de wethouder uitleg over de klassieke schepen, wie de eigenaar is en de persoonlijke verhalen erachter. Ik heb geprobeerd hem de liefde voor mooie klassieke schepen mee te geven.”

“Vandaag bewust totaal niet over politiek gesproken. Het is gewoon een feestelijke dag”, vervolgt Heijn. “Na een jaar stilliggen met de Pax, een van de oudste klassieke rondvaartboten (1918), kan ik eindelijk weer aan de gang. Eigenlijk is de Pax hagelnieuw verbouwd tot salonboot. Hij gaat vandaag weer zijn eerste tocht maken.” Ook zijn andere schepen beginnen weer met dinertjes, teamuitjes en andere rondvaarten, al verwacht Heijn dat het werk langzaam op gang zal komen.

Gasten

VRAhttp://verenigderederijenamsterdam.nl/-voorzitter Tommy van Riet, eigenaar van Rederij Private Boat Tours, is blij met de opening én met het bezoek van de wethouder. De wethouder stelde in gesprek met hem: “De rondvaart van Amsterdam hoort bij Amsterdam en hij draagt ons een warm hart toe.” Hij moet nog wel het aangenomen beleid uitvoeren, maar het voelt goed.

“Wij wilden iedereen met deze blije parade laten weten dat we nog bestaan en dat de 42 leden weer gasten kunnen ontvangen”, vertelt Van Riet. “35 reders waren aanwezig, enkele anderen hadden hun eerste tochtjes al. Na vijftien maanden varen we weer met gasten, de kop is er af.” Maar hij verwacht dat het wel een jaar gaat duren voordat de hoeveelheid werk normaal is en de toeristen weer massaal naar Amsterdam komen.

Sascha Emmerik, mede-eigenaar van Rederij Belle met zes schepen, start deze week weer met de eerste tochtjes. “Het is een goed teken dat de grote rondvaart nu al weer direct met toeristen vaart. We hebben goede hoop dat het na de zomervakantie weer helemaal losgaat. We zijn nu de mensen met vouchers aan het inplannen, we kleden het leuk aan met extra catering. Zij hebben ook lang moeten wachten op hun tochtje. Inmiddels zijn er ook nieuwe boekingen. Het seizoen start langzaam op.”

Er voeren in de lange optocht ook sloepen met gasten mee en schepen van Rederij Lovers en Rederij Kooij. Daar zaten de eerste toeristen in die zaterdag op de opstappunten waren ingestapt, voor 15 tot 18 euro per tripje. Het was ouderwets filevaren. Veel VRA-leden kozen ervoor om het eerste tochtje te maken met toeleveranciers, ZZP-schippers en relaties. Zo werd het een soms emotioneel privéfeestje.

tekst: Evert Bruinekool

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Wat een leuk artikel, Evert. Fijn voor iedereen, zowel de rondvaartboten als de hospitality schepen. Iedereen heeft het moeilijk gehad en veel blije gezichten op de grachten en zelfs vele zwaaiende woonbootbewoners!

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -