Controle: 10 containers "verdacht"

0

Donderdag 1 maart heeft Aquapol, het samenwerkingsverband van politie te water in de Europese landen, op diverse locaties in Nederland en België een grote controle op het vervoer van afvalstoffen (EVOA-controle) gehouden. Hierbij werden tien verdachte containers geblokkeerd vanwege het ontbreken van de vereiste begeleidingsdocumenten. In totaal werden 22 binnenvaartschepen gecontroleerd op het vervoer van afvalstoffen, 18 in Nederland en 4 in België.

Vanuit de Centrale Post aan de Kreekraksluizen in Zeeland werkten de Waterpolitie van het KLPD, de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond en de Scheepvaartpolitie Antwerpen nauw samen. Assistentie werd verleend door de Federale Leefmilieu Inspectie (FLI), Milieu-inspectie (MI) Douane Rotterdam en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Ontbrekende documenten
In de Rotterdamse haven zijn tien containers geselecteerd omdat de vereiste begeleidingsdocumenten ontbraken. Op de losplaatsen vinden op dit moment diverse nadere onderzoeken plaats naar de inhoud. De containers worden geblokkeerd totdat het onderzoek naar de inhoud is afgerond.
Bij controle van een schip in de Kreekraksluizen in Zeeland bleek dat het begeleidingsdocument van een container met metaal schroot ontbrak. De schipper werd in de gelegenheid gesteld om het document alsnog te overleggen. Dit heef hij gedaan en toen bleek alles in orde te zijn.

Gasolie overpompen
In België werd vanuit een binnenvaartschip een hoeveelheid van 1350 ton gasolie gepompt in een ander binnenvaartschip. De handelingen met de gasolie, die afkomstig was uit Nederland, worden niet vertrouwd. Een nader onderzoek wordt gedaan, onder andere op het toegestane zwavelgehalte.

Tijdens de controles viel op dat de schippers steeds vaker zelf al checken of de vereiste documenten aanwezig zijn bij de containers met afvalstoffen die ze in hun schip laden, aldus het KLPD. Indien deze ontbreken weigeren ze doorgaans om de containers mee te nemen of nemen zelf al actie om dit in orde te krijgen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.