- Advertentie -
- Advertentie -

Breaking Bad

- Advertentie -

Delen

Wie had kunnen voorspellen dat in ons eigen Moerdijk ‘Breaking Bad’ werkelijkheid zou worden. Een crystal meth-laboratorium aan boord van een origineel binnenschip, gerund door Mexicanen. Eigenlijk nog slimmer dan Walter White in de geniale Netflix-serie het had kunnen bedenken (hij bouwt een meth-lab onder een wasserette) want wat is er nou onschuldiger dan een binnenschip? Briljant gevonden. Een genie verspild aan de misdaad.

De Telegraaf kopt: ‘meth-lab op boot’. Bij De Telegraaf moet je geen genie zoeken.

Zonder drugs te gebruiken zag ik ineens een beeld voor me van de binnenvaart over dertig jaar. Science fiction à la de film ‘Blade Runner’, waarbij op de beurs in Gorinchem alleen maar robots rondlopen omdat alle schepen autonoom varen. De schipper-robots shoppen een beetje bij alle volautomatische stands en besturen draadloos op afstand een vloot kriskras door Europa.

Precies als nu dus, alleen de mens ontbreekt.Veel beter voor de biodiversiteit want als er één dier­soort verantwoordelijk is voor de aftakeling van de planeet (en het is er inderdaad maar één) dan zijn wij mensen dat. Aldus het ‘Global Assessment Report’ (vrij vertaald: hoe staat de aardkloot ervoor) van de VN. Je zou er neerslachtig van worden.

Gelukkig maakt het Koningshuis ons altijd weer aan het lachen. De neef van de koning, huisjesmelker Prins Bernhard, laat zien dat het allemaal nog veel erger kan en haalt de Formule 1 naar Nederland. Als straks alle schepen zelf varen en alle auto’s zelf rijden, kunnen mensen fijn naar rondscheurende in meer dan één opzicht fossiele raceauto’s zitten luisteren. Nostalgie 2049. Ja, ik begrijp dat Max Verstappen dan te oud is.

Nee, dat van die schepen weet ik nog niet zo net. Auto’s gaan straks allemaal zelf rijden, maar schepen, ik moet het nog zien. De automobielindustrie begrijpt dat die mega-investeringen in elektrische, zelfrijdende auto’s alleen maar uit kunnen als grote concerns samen gaan werken.

Samenwerken en binnenvaart. Het is moeilijk een lachstuip te onderdrukken als weer eens een argeloze politica of optimistische ondernemer dat werkwoord in de mond neemt als panacee voor alle denkbare problemen, meestal met een blik van opperste genialiteit. De hobbel van de samenwerking maakt het voor de binnenvaart wat lastiger om straks autonoom mee op te stomen met het wegverkeer.

Niet zeggen dat het niet kan. Robots vinden nu al hun weg in het menselijk lichaam, de meest complexe structuur van het universum. De mens blijft toch altijd nieuwe dingen bedenken. Een meth-lab op een binnenschip – je moet er maar op komen. Dan heb je toch echt eerst zelf een pilletje genomen.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -