Bouw derde kolk Prinses Beatrixsluis begint eind 2016

0

 

Rijkswaterstaat gaat de opdracht voor de bouw van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis bij Nieuwegein vrijwel zeker verlenen aan Sas van Vreeswijk. Het consortium wordt dan verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, financieren van de extra sluiskolk en voor het verbreden van het Lekkanaal ter plekke.

Daarnaast wordt het consortium gedurende 27 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het volledige sluizencomplex en van het Lekkanaal. De bouw start in het najaar van 2016 en is gereed in 2019. Dit is een jaar eerder dan tot nu toe verwacht.

 

Voorlopige gunning

De gunning aan Sas van Vreeswijk is nog niet definitief. Het voornemen tot gunning wordt in december omgezet in een definitieve gunning, indien er geen bezwaren zijn ingediend. Sas van Vreeswijk is een combinatie van Besix Group, RebelValley en TDP met als belangrijke partners Martens en Van Oord en Agidens. Sas is een verwijzing naar het Belgische aandeel in het consortium, aangezien “sas” een Vlaamse term voor sluis is. “Vreeswijk” verwijst naar de historische band tussen de sluizen, schippers en bewoners in de omgeving.

 

Tevreden

Rijkswaterstaat selecteerde bij deze aanbesteding op basis van een combinatie van prijs en kwaliteit, ook wel “Economische Meest Voordelige Inschrijving” (EMVI) genoemd. EMVI is bedoeld om de innovatiekracht en de creativiteit van de markt beter te benutten.

Rijkswaterstaat heeft de plannen van de marktpartijen beoordeeld op de criteria “tevreden gebruiker”, “tevreden beheerder” en “tevreden omgeving”. Hiermee probeert Rijkswaterstaat de markt uit te dagen met innovatieve oplossingen te komen voor bijvoorbeeld beperking van de hinder tijdens de bouw.

 

Uitbreiding

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en is na 77 jaar toe aan uitbreiding. Door de aanleg van een 3e sluiskolk en de verbreding van het Lekkanaal kan de scheepvaart ook in de toekomst vlot en veilig de sluis passeren. Daarnaast komt er ruimte voor extra ligplaatsen.

Het project Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis is onderdeel van het programma Sluizen van Rijkswaterstaat. Dat bestaat uit 6 projecten: keersluis Limmel, tweede kolk Eefde, derdee kolk Beatrixsluis, Zeetoegang IJmond, Zeesluis Terneuzen en de Afsluitdijk.

 

Beatrixsluis1

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.