Nog steeds laag water

0

Boven Düsseldorf is nog nauwelijks genoeg water voor grotere schepen. Op dit ogenblik varen er vooral schepen tot 2.000 ton en koppelverbanden door het gebergte (tussen Koblenz en Mannheim), meestal slechts voor iets meer dan een kwart beladen. Gisteren stond de Pegel in Kaub op 56 centimeter terwijl dat afgelopen jaren op deze datum gemiddeld 226 was.

Het is niet de laagste waterstand ooit. Kaub stond op 28 september 2003 op 35 centimeter. Maar dit jaar is wel de langste, aaneengesloten periode van laag water ooit. Het record van 1976 (120 dagen) werd op 9 november gebroken. Volgens de weersverwachting van maandagmorgen zou het vandaag (dinsdag 17 november) licht gaan regenen in Zuid-Duitsland. Hoewel zeker geen sprake zal zijn van een ‘golf water’, wordt wel enige stijging van het waterpeil verwacht (volgens www.elwis.de staat Kaub donderdag op 69 centimeter).  Tegen het weekend wordt aanzienlijk meer regen verwacht.

 

Laagwater Nijmegen
Ook de Waal staat beduidend lager, zoals in Nijmegen te zien.  (foto Manon Bruininga)

Hogere tarieven

Verladers zeggen volgens hun organisatie EVO te lijden onder hogere kosten en vertraging in de aanlevering. Uiteraard worden ook het spoor (hoewel beperkt door capaciteitsgebrek) en het wegvervoer meer ingeschakeld om lading te vervoeren die doorgaans per schip gaat. Aanvankelijk werd ook wel lading uitgesteld, maar wegens de duur van deze laagwaterperiode is dat niet altijd mogelijk.

‘Omdat schepen per keer minder lading kunnen meenemen, moeten de producten met meer schepen vervoerd worden. Dat kost meer. Tegelijkertijd neemt de vraag naar schepen toe, wat de prijs ook weer opdrijft’, aldus EVO.

Laag water is dankzij die hogere vrachtprijs niet altijd slecht voor de binnenvaart. Sterker nog: dankzij de hogere tarieven die per ton betaald worden, betekent het voor veel individuele schippers een verlichting. Omdat er (veel) meer laadruimte nodig is dan normaal, is er al een tijdje in de hele markt – dus ook daar waar geen sprake is van laag water – een tekort aan scheepsruimte.

 

Lees meer in De Binnenvaartkrant van 17 november 2015.

 

laagwater man op strand maakt foto

 

laagwater loreley

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.